Nu poti sa faci un buget personal fara sa vezi care este raportul exact venituri-cheltuieli al familiei tale

Americanii par sa fi descoperit de mult secretele economiilor familiale. Ei stiu sa-si chiverniseasca veniturile iin asa fel iincat, dupa 20 de ani de munca, sa-si poata permite sa plateasca iimprumutul de la banca pentru casa iin care locuiesc, sa acopere costurile studiilor pentru copii si, iin general, sa duca o viata linistita din punct de vedere financiar. Practic, nu exista o reteta de succes pentru cum se construieste un buget familial, dar exemplul american poate fi "importat" si adaptat unei familii de romani.

Vorbind cu doamna Margaret Sula, Budget Officer la ambasada americana, am descoperit ca americanii au o "pofta" nebuna de a sti exact cat, cum si unde isi pot permite sa cheltuiasca. Dansa a declarat cat se poate de pragmatic ca nu "imprumuti bani pentru ceva care nu dureaza". De exemplu, nu faci imprumuturi pentru calatorii, haine, distractii in general sau... motociclete. Investitiile cele mai importante sunt cele in case, masini (care sunt intens studiate inainte de a fi achizitionate, mai ales pe baza calculului de consum), asigurari de viata, fonduri de investitii, pensii private, actiuni sau educatia copiilor, care, de exemplu, este o investitie a intregii familii, intens planificata, respectata, urmarita si, mai ales, evaluata din punctul de vedere al rezultatelor, prestigiului si "return on investment", adica profitului realizat din investitie, calculat la perioada de timp previzionata initial pentru obtinerea lui.

Pentru a determina exact cat iti este de lunga plapuma, trebuie sa incepi prin a calcula un buget familial.

Ce iinseamna un buget familial?

Sa o luam metodic. Ce este acela un buget familial? Ce rol are el si cum se poate realiza? Este un calcul foarte exact, meticulos si cat se poate de real al posibilitatilor financiare ale unei familii. Scopul sau este unul foarte neobisnuit pentru societatea romaneasca: planificarea pe termen fix a unor economii in vederea achizitionarii de case, masini sau trimiterea copiilor la scoli bune. O universitate buna in America ii costa pe parinti intre 20.000 si 25.000 de dolari pe an. Deci cheltuieli de acest gen necesita o planificare atenta si nu lasarea pe maine sau in plata Domnului, pe principiul "las’ ca se rezolva"…


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.