Adunarea generala a Natiunilor Unite a adoptat, marti, o declaratie controversata care incurajeaza guvernele tarilor membre sa interzica orice forma de clonare umana, inclusiv pe aceea in scopuri de cercetare, transmite Mediafax. Declaratia interzice total clonarea in scopuri de reproducere si indeamna guvernele sa o interzica si pe aceea in scopuri stiintifice, dar nu are caracter obligatoriu. China, Belgia si Marea Britanie au declarat deja ca nu vor interzice aceste cercetari, oamenii de stiinta sustinand ca ele au potentialul de a revolutiona medicina. Textul a fost aprobat de reprezentantii a 84 de tari, respins de 34, iar 37 s-au abtinut. Votarea textului intervine dupa patru ani de dezbateri aprinse. Administratia americana a facut o campanie intensa pentru interzicerea totala a clonarii, tema figurand si in campania electorala a lui George W. Bush.

De la vot s-au abtinut numeroase tari musulmane, unde nu s-a ajuns la un consens privind acest subiect. Ambasadorul britanic la ONU, Emyr Jones Parry, a criticat intransigenta celor care nu sunt capabili sa admita ca alte state suverane pot apara clonarea umana in scopuri de cercetare, fara a cita insa direct Statele Unite. La randul sau, directorul Institutului de Politica Genetica, Bernard Siegel, si-a exprimat regretul ca "adversarii cercetarilor pe celule-susa embrionare au privilegiat ideologia in detrimentul a milioane de adulti si copii bolnavi care se roaga sa se vindece".

In cursul dezbaterilor, cele 191 de tari membre ale ONU s-au pronuntat unanim si fara echivoc impotriva clonarii umane in scopuri de reproducere. Multe tari sustin insa clonarea in scopuri terapeutice. In ultimii doi ani, la ONU s-au propus doua rezolutii privind clonarea. Prima, redactata de Costa Rica si sustinuta de Statele Unite si alte peste 50 de tari, majoritatea catolice sau aflate in curs de dezvoltare, cerea interzicerea totala a clonarii, pe care o califica drept "contrara eticii si respectului fata de om". Cealalta, redactata de Belgia si sustinuta de peste 20 de tari europene, propunea interzicerea clonarii in scopuri de reproducere dar lasa la latitudinea guvernelor decizia de a permite sau interzice clonarea in scopuri de cercetare. Oamenii de stiinta spera ca cercetarile pe celulele-susa prelevate de la embrioni clonati vor conduce la gasirea unor modalitati de vindecare a unor boli ca Alzheimer sau Parkinson si chiar a leziunilor coloanei vertebrale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.