Cine nu si-ar dori sa traiasca peste 100 de ani fara sa se teama de bolile batranetii? Cercetatorii de la Institutul de Geriatrie din Jena, Germania, au anuntat ca sunt aproape de descoperirea genei umane responsabile de imbatranire

Apoi, in cativa ani, vor aparea medicamente care ne vor permite sa trecem de bariera unui secol de viata.

Cercetatorii din Jena au obtinut primul succes in incercarea de a izola gena batranetii. Prin incrucisari repetate, ei au reusit sa dubleze speranta de viata a unei specii de pesti care, in mod normal, traieste doar trei luni.

"stim ca speranta de viata este determinata genetic si ca aceasta se situeaza deasupra granitei de 100 de ani. telul nostru nu este sa atingem aceasta varsta bolnavi si neajutorati, ci la fel de sanatosi ca la 50 de ani. Dar pentru asta va trebui sa identificam si sa intelegem functionarea genei batranetii", a declarat pentru "Bild" doctorul Matthias Platzer, seful echipei de cercetatori de la Institutul de Geriatrie din Jena.

Un peste in slujba omenirii. Cercetatorii germani au reusit sa dubleze speranta de viata a acestei specii
Un peste in slujba omenirii. Cercetatorii germani au reusit sa dubleze speranta de viata a acestei specii
Cat va trebui sa mai asteptam pana cand oamenii de stiinta vor reusi sa modifice aceasta gena misterioasa?

"E nevoie de circa cinci ani pentru a intelege cum functioneaza o gena. Alti cinci ani vor fi necesari pentru realizarea unui medicament si inca cinci pentru ca acest produs sa fie aprobat spre comercializare. Deci, e vorba cam de 15 ani din momentul in care am izolat aceasta gena. Ca sa fiu si mai exact, oamenii care astazi au 50 de ani vor apuca sa profite intr-o mare masura de descoperirile noastre. Peste 15 ani, cand acesti oameni vor avea 65 de ani, vor exista cu siguranta medicamente care le vor prelungi simtitor speranta de viata", spune doctorul Platzer.

De aceeasi pa-rere sunt si cercetatorii de la Universitatea din Texas. "Credem ca in cel mult zece ani vom reusi sa izolam genele responsabile cu speranta de viata a oamenilor", sustine Steven Austad, seful echipei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.