Edilii de sector scutura de praf proiectele pentru locuinte

In an preelectoral, primarii bucuresteni si-au amintit de locuintele promise in campania din 2004, astfel ca au inceput sa stearga de praf vechile proiecte, asteptate trei ani de tineri, de saraci si de evacuatii din casele nationalizate.

Dupa adoptarea, insa, de catre Senat, a recentei hotarari prin care ii obliga sa asigure spatii locative fostilor chiriasi, edilii de sector au intrat in panica. Ei considera oportuna adoptarea acestui act normativ, dar sustin ca autoritatile locale nu detin fondurile necesare construirii de imobile. La fiecare primarie de sector sunt inregistrate circa 7000 de cereri pentru locuinta, dar planurile edililor erau infinit mai reduse - de realizare a doar catorva sute de apartamente. Neindurandu-se sa dea bani din buget pentru a construi blocuri, edilii s-au rezumat pana acum sa critice municipalitatea si Consiliul General ca nu le repartizeaza terenuri pentru aplicarea Legii 15/2003 si nici locuinte (la miscarea a doua) de la AFI. Incetineala cu care "se misca" ANL a fost si ea invocata, ca ultim si suprem argument.

Chiliman: "Populism de la Senat"

Primarul Andrei Chiliman considera ca decizia Senatului are si un element de populism, pentru ca autoritatile sunt obligate sa asigure chiriasilor "un acoperis deasupra capului, nu mai mult''. Edilul Sectorului 1 ne-a declarat ca are un proiect propriu de construire a locuintelelor destinate persoanelor evacuate din casele nationalizate, dar se afla in faza de licitatie: "Speram ca in toamna sa poata incepe lucrarile la 170 de apartamente in zona Odai. Avem si o alternativa de sprijinire a chiriasilor: le acordam 600 lei pentru a sta cu chirie timp de doi ani, cu posibilitatea de prelungire". In acest sector se inregistreaza circa 1000 de familii evacuate de fostii proprietari.

Neculai Ontanu utilizeaza si el sistemul de plata a chiriei pentru evacuati, in suma de 700 de lei, pe termen de un an. Totodata, a inceput consolidarea, mansardarea si modernizarea cu bani de la Primaria Sectorului 2 a doua blocuri de garsoniere, in Lunca Florilor nr. 16 si 17. ANL a predat primele 100 de apartamente in incinta Spitalului Colentina, pentru medicii rezidenti, terenul si utilitatile fiind asigurate de autoritatea locala. Anul acesta, ANL va mai preda 250 de apartamente pentru tinerii din Sectorul 2, iar in Sectorul 6 - in Cartierul Brancusi - 500 de apartamente.

Negoita croit pe santiere

Cel mai activ primar din Bucuresti, Liviu Negoita a alocat 35 de miliarde de lei vechi pentru trei blocuri ce vor fi ridicate pe un teren din Aleea Cioplea, primit de la Consiliul General dupa o asteptare de trei ani. "Am organizat licitatia, lucrarile au inceput la primul bloc si sper sa-l terminam pana la sfarsitul anului, iar celelalte doua vor fi finalizate in primavara anului viitor", ne-a explicat edilul Sectorului 3. Suprafata de teren din zona Cioplea este de 11.100 mp, iar numarul de apartamente - 750. Negoita are inregistrate 6000 de cereri pentru locuinte.

Primarul Adrian Inimaroiu a primit "la cheie" de la ANL un bloc cu 24 de apartamente in Cartierul "Tonitza" ce "rasare" in Sectorul 4 al Capitalei. "Acesta este primul bloc finalizat de ANL, care va fi urmat de alte doua, finalizate in procent de 90%, cu peste 240 de unitati locative, care vor fi date in folosinta in cel mult doua luni, persoanelor cu nevoi sociale. Agentia ne-a anuntat printr-o adresa ca nu dispune de fonduri pentru construirea celorlalte 17 imobile din totalul celor 20 planificate a fi ridicate in Sectorul 4. (...) In privinta hotararii Senatului, asteptam fondurile de la bugetul de stat pentru aceste constructii si vom demara imediat lucrarile. Astfel de constructii au destinatie speciala si daca vom avea resurse, cu maxima urgenta vom actiona", ne-a spus Inimaroiu. La capitolul cereri, sunt inregistrate circa 2110, iar la imobile retrocedate - 230 cu circa 800 familii, insa numai 43% din titularii contractelor de inchiriere au depus cereri de atribuire a unei locuinte, din necunoasterea legislatiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.