Sute de cupluri care doresc sa adopte un copil trebuie sa astepte luni intregi, uneori si ani, ca procedurile sa fie finalizate. Problemele cele mai mari nu apar insa la obtinerea atestatului prin care viitorilor parinti li se recunoaste dreptul de a infia un minor, ci in justitie.

Seful Oficiului Roman pentru Adoptii, Theodora Bertzi, spune ca procesele sunt de multe ori amanate la nesfarsit, in defavoarea copiilor in cautarea unui camin si a parintilor adoptivi.

"Dureaza mult din momentul in care se depune un dosar pentru declararea unui copil ca adoptabil, dureaza mult pana rezulta aceasta hotarare judecatoreasca, dureaza mult pana cand se ia decizia ca el sa fie incredintat unei familii - eu stiu, luni de zile, in loc sa fie tratata cu celeritate - si iarasi, dureaza, la fel, foarte mult, pana cand este incuvintata adoptia".

Theodora Bertzi spune ca singura solutie ar fi sa se infiinteze cat mai repede asa numitele tribunale pentru minori.Infiintarea tribunalelor pentru minori este un proiect cerut de Bruxelles, trecut in strategia guvernului si in cea de reforma in justitie.

Intarzieri in justitie

Legea privind protectia copilului impune si ea crearea acestor instante specializate care sa trateze problemele delicate legate de soarta copiilor: de la abuzurile parintilor, la delictele comise de minori si de la incredintarea spre adoptie, la situatia minorilor abandonati de parinti.Ideal ar fi ca judecatori care sa aiba cunostinte de pshihologie si care sa stie in profunzime legislatia privind protectia minorilor sa se ocupe de astfel de cazuri.In realitate, lucrurile nu stau asa.

Seful Oficiului Roman pentru Adoptii, Theodora Bertzi, spune ca in tara exista complete specializate de judecatori.Acestea se ocupa insa si de alte dosare, cum ar fi cele de retrocedari.Asa se face ca dosarele privind adoptiile nu au prioritate, se plange Theodora Bertzi.

"Aceste hotarari se iau mai greu, deoarece actualele instante, avand foarte multe procese pe rol, in loc sa trateze cu celeritate aceste procese, le lasa intr-o ordine fireasca si, de la un termen la altul sunt si cate trei sau patru luni. Asa se face ca o decizie pentru un copil dureaza mult mai mult decat ar trebui".

La randul sau, seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului, Bogdan Panait, se plange ca procesele legate de soarta unor minori dureaza prea mult.

"Informatiile pe care le am din judete sunt destul de contradictorii si ele invoca, in marea majoritate, o slaba colaborare cu instantele, iar asta isi spune negativ amprenta asupra masurilor de protectie".

Bogdan Panait da si un exemplu: "in Bucuresti, o instanta a fost sesizata pentru un copil care era abuzat. Ordonanta prezidentiala a venit dupa cateva luni de zile. Ori intr-un asemenea caz si cateva ore sunt importante!"

De infiintarea tribunalelor specializate - care ar rezolva problemele invocate de autoritatile care se ocupa de minori - se ocupa atat Ministerul Justitiei, cat si Consiliul Superior al Magistraturii.Cele doua institutii invoca lipsa banilor si a personalului.De asemenea, Ministerul Justitiei spune ca va trebui sa se modifice mai intai codurile de procedura penala si civila ca sa se poata stabili clar competentele tribunalelor pentru copii.

Termen-limita?

Potrivit lui Bogdan Panait, termenul limita pentru infiintarea tribunalelor pentru copii este 2008."Din punctul meu de vedere, este o greseala a legiuitorului sa dea o perioada atat de larga pentru infiintarea acestor tribunale", spune seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului.Cristi Danilet, consilier in cadrul Ministerului Justitiei, neaga insa ca ar exista un termen limita in 2008 pentru infiintarea acestor instante.

"Nu mai suntem obligati, insa exista posibilitatea de a le infiinta. Prin urmare, in judetele in care vom identifica sediile necesare si vor fi judecatorii si procurorii necesari, ca numar, nu va exista nici un impediment sa infiintam astfel de instante"."Noi ne propunem sa infiintam cel putin cate o instanta in zonele geografice in care avem cele mai multe cauze cu minori. Cu alte cuvinte, vom prioritiza in timp, vom cauta zonele in care trebuie sa infiintam cu celeritate astfel de instante specializate", a declarat la BBC reprezentantul Ministerului Justitiei.In prezent, in Romania nu exista decat un tribunal pentru minori, la Brasov.

Potrivit Ministerului Justitiei, in plan ar fi crearea unei instante similare la Constanta, unde s-a gasit un teren pentru constructia unui tribunal pentru minori, sau la Iasi - pentru ca evidentele arata ca numarul cel mai mare de dosare legate de minori apar in Moldova.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.