Studii recente confirma impactul major pe care fumatul il are asupra fortei de munca, deoarece cercetatorii au descoperit ca acest viciu e responsabil de o treime din zilele libere luate de angajatii care acuza faptul ca nu se simt bine in cursul unui an, potrivit Reuters Health.

Concluziile au fost trase ca urmare a unui studiu ce a presupus monitorizarea a 14.272 de angajati, in perioada 1988 - 1991. Dintre participanti, 29% fumau in mod curent, 26 % se lasasera de fumat si 45 % nu au fumat niciodata. Nefumatorii au inregistrat o medie de 20 de zile in care au lipsit, in vreme ce media in cazul fumatorilor a ajuns la 34 de zile, iar cea corespunzatoare persoanelor care s-au lasat de fumat era de 25 de zile.

S-a constatat ca fumatul creste cu 10,7 numarul zilelor de concediu medical comparativ cu cazul in care nu se fumeaza. Concluzia a fost aceea ca, fumatul a fost responsabil de 38 % din absentele de la munca, in timpul unui an. Controlul starii de sanatate a redus ulterior efectele provocate de fumat la 7,7 zile de concediu medical anual. Fumatorii erau in virsta, mai putin educati si sufereau de mai multe afectiuni cronice, avind o stare de sanatate precara, comparativ cu nefumatorii.

Efectele fumatului sint aceleasi atit in cazul femeilor cit si in cel al barbatilor. Cercetatorii cred ca e importanta cunoasterea relatiei dintre fumat si absentele de la locul de munca pe motiv de boala, pentru ca i-ar putea determina pe angajati sa ia in calcul beneficiile politicilor antifumat.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.