Cea mai cunoscuta forma de furnizare a asistentei medicale primare in Europa este medicina generala sau medicina de familie. Asistenta medicala primara ar trebui sa ofere servicii de baza, esentiale in cadrul sistemului de ingrijiri pentru sanatate. Ca si intreg sistemul sanitar, asistenta medicala primara se afla intr-o reforma continua, sanatatea fiind permanent confruntata cu marile probleme ale schimbarilor politice.

Medicul de familie, in calitate de furnizor de servicii medicale, in baza Ordonantei de Urgenta 150/2002 privind organizarea sistemului de asigurari sociale de sanatate, trebuie sa incheie cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate un contract de furnizare de servicii medicale, care respecta prevederile contractului cadru ce se incheie anual cu privire la conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.

Aceeasi lege prevede ca necesarul de medici de familie si numarul minim de asigurati de pe listele medicilor de familie pentru care se incheie contractul de furnizare de servicii medicale din asistenta medicala primara intre furnizori si casele de asigurari de sanatate se stabileste pe localitati, de catre o comisie paritara formata din reprezentanti ai caselor de asigurari de sanatate si ai directiilor de sanatate publica.

Casele de asigurari de sanatate cu care furnizorii de servicii medicale in asistenta medicala primara au incheiat contracte de furnizare de servicii medicale ar trebui sa deconteze contravaloarea serviciilor acordate asiguratilor inscrisi, indiferent de casa de asigurari de sanatate la care este luat in evidenta asiguratul.

Medicii de familie - jecmaniti pe fata

Conform declaratiei unuia dintre medicii de familie din Constanta, victima a sistemului lui Nicolaescu, modalitatile de plata in asistenta medicala primara sunt plata "per capita", prin tarif pe persoana asigurata, conform listei proprii de asigurati, si plata prin tarif pe serviciu medical, pentru unele servicii medicale prevazute in pachetul de servicii de baza, servicii medicale prevazute in pachetul minimal de servicii medicale si in pachetul de servicii medicale pentru persoanele care se asigura facultativ.

Asta la nivel de teorie, deoarece cand vine vorba de practica, oficialii caselor de asigurari de sanatate nu stiu cum sa faca sa subtieze bugetele ce revin medicilor de familie. Spre exemplu, sursa citata ne spunea ca in aceasta luna s-a trezit ca seful CJAS Constanta i-a scos de pe lista cu asigurati 300 de persoane.

O consecinta a acestui fapt este ca medicul respectiv a primit la finalul lunii cu 7 milioane de lei mai putin fata de plafonul normal care i-ar fi revenit "per capita". in momentul in care medicul respectiv a incercat sa caute explicatii i s-a spus ca nu a prezentat pentru fiecare din cei scosi de pe lista dovada de asigurat - pensionar, student ori angajat.

Numai ca in opinia medicilor, legea este incalcata deoarece in contractul cadru stabilit de mai marii Ministerului Sanatatii precum si in normele elaborate de specialistii lui Nicolaescu nu este prevazut ca medicul de familie trebuie sa raporteze retetele si trimiterile pentru investigatii cu datele pacientilor si raportarea zilnica a consumului de medicamente si investigatii, asa cum invoca spre exemplu directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate din judetul Constanta, liberalul Liviu Mocanu, ori cel al judetului Calarasi.

In loc de concluzii

La toate aceste lipsuri din sistem se adauga si modul in care sunt respectati medicii. La instalarea in fotoliu, actualul ministru vorbea pe unde apuca despre cat de corupti sunt medicii si cum unii isi bat joc de banii publici. Acum catva timp, Nicolaescu anunta cu mandrie ca 100 de medici au solicitat acte pentru a pleca din tara. Contabilul din el stie ca in Romania sunt zeci de mii de medici. Cu alte cuvinte, avem de unde pierde.

Totusi, ministrul a facut ceva pentru oprirea exodului: a bagat la inaintare un proiect de ordonanta de urgenta prin care personalul medical din spitale ar putea fi convins sa ramana. Solutia ar fi indemnizatia de stabilitate anuala, egala cu salariul minim brut pe tara. in acest fel, seful Sanatatii reuseste sa jigneasca inca o data lumea medicala. Altminteri, ca sa nu moara de foame, medicii vor continua sa plece, lasandu-l pe Nicolaescu in urma, cu marea sa reforma cu tot.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.