Pe vremuri erau vestiti in Romania. si in Europa. Exportau cate 20 de avioane pline cu capsuni pe an. Industria de profil din comuna giurgiuveana Ogrezeni a dat faliment dupa 1990. Dar acum au de gand sa reintre in afacere.

Ce este acela un capsunar? Daca va ganditi la romanii din Spania, ati gresit raspunsul. Iata care este adevarul. Primii capsunari din Romania s-au nascut la Ogrezeni, o comuna din judetul Giurgiu. Termenul de "capsunar" s-a inventat acolo cu sute de ani in urma.

A fost o adevarata afacere, in perioada interbelica, sa cultivi capsuni in zona aceea. Se facea export. Cu avioanele. Pe vremea comunistilor. "Creasta cocosului" si "inima de porumbel". Principalele soiuri autohtone. Localnicii traiesc azi din amintiri. De vechea lor industrie s-a ales praful. Viitorul? E incert. Momentan.

Ia capsuna, c-o ia altu’! Ce sa mai iei, frate, ca nu mai ai ce. Poate din import, daca faci cumparaturi in marile magazine bucu-restene. Sau direct de la tarani. De la cultivatorii din Ogrezeni. La kilogram, nu la tona, ca pe vremuri. Stau taranii an de an, din 1990 incoace, in poarta casei. Primavara. Cu masuta. si pe masuta e marfa.

Hopa! Stai asa, ca au aparut normele europene. Mai nou. taranul poate sa vanda capsuni la piata numai daca marfa e pusa in casoleta. Plus ca ai nevoie de certificat de producator. Asta inseamna sa faci scoala de capsunar. Sa inveti din manual meseria "predata" din tata-n fiu. M-am dus la capsunari. Cei adevarati. Sa le aflu povestea. Cand colo, m-au potopit cu necazurile lor.

"Aeroportul" de la Ogrezeni

Intru la viceprimarul din Ogrezeni. Zice ca a fost si el capsunar. Pana acum doi ani. S-a lasat de meserie, ca multi dintre consatenii lui. "Nu mai renteaza", imi explica Grigore Dumitru, oficialul. De ce? Problema e ca nu mai exista un sistem organizat de preluare a recoltei. Nu ai punct de colectare, nu ai unde sa vinzi marfa, esti terminat. Apare si unul dintre consilierii comunali, Tudor Dobre.

Pe urma isi face aparitia si fostul viceprimar al comunei, Grigore Dumitru. Se incinge o sedinta cu "parfum" de capsuna. Din care aflu ca aici, la Ogrezeni, a fost "patria" adevaratilor capsunari, pana in 1989. Afaceri serioase au fost in perioada interbelica. "Erau nemti care veneau iarna, pe vremea regelui. Faceau contract cu taranii, iar primavara luau marfa", zice consilierul.

Multe povesti locale. Au rasarit apoi si de la alti oameni din zona. Povesti vechi de sute de ani. S-au facut averi din capsuni. Nici nu se mai stiu numele fostilor bogatasi. Exportul era de baza. Traditia s-a pastrat si in timpul comunistilor. Asta stiu de la fostul presedinte al CAP-ului din Ogrezeni, Marin Gheorghe. Am fost la el acasa. "Se cultivau vreo 50 de hectare. E pamant bun pentru capsuni in lunca Argesului. Teren nisipos", spune omul.

Poate nu va vine sa credeti, dar izlazul comunal fusese transformat in aeroport. "Cel putin 20 de avioane plecau de la noi, in fiecare an, pline cu capsuni. Erau duse in Germania", povesteste batranul. Capsunarii o duceau bine atunci. Castigai aproape 90.000 de lei intr-un an. Banii din perioada aia. Zice aceeasi sursa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.