In ultimii cinci ani, sumele alocate pentru acest tip de vacante au crescut cu peste 51%

Orientarea turistilor catre circuitele culturale este tot mai evidenta, arata un studiu al companiei internationale de cercetare Euromonitor. "Turismul reprezinta una dintre industriile care au inregistrat cele mai mari cresteri, cu un avans al numarului de vizitatori de 16% la nivel global, ajungand la 118,6 milioane turisti, in ultimul an.

Ca rezultat al acestui fenomen, orasele si capitalele lumii au inceput sa-si promoveze intr-un mod agresiv atuurile culturale si naturale, pentru atragerea vizitatorilor", a explicat Caoline Bremner, global travel manager, in cadrul Euromonitor International.

Cresterea atractivitatii destinatiilor de tipul monumente ahitecturale, muzee, galerii de arta situri arheologice sau cladiri cu conotatii istorice, precum si reorientarea, in special a grupelor de varsta a doua si a treia, catre calatoriile culturale, in detrimentul turismului estival reflecta o alta tendinta din turismul international, mentionata de analistii Euromonitor.

Cu 15% mai multi turisti straini in 2007

"Cand vine vorba de a 'vinde>> destinatia Romania in tarile Uniunii Europene, circuitele culturale sunt poate cele mai cautate produse", spune Monica Barbuletiu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, fara a da insa cifre care sa certifice spusele sale. Cert este insa ca multe agentii atrag turistii straini prin aceste circuite.

Pentru Romania, tarile cu cel mai mare potential ca emitent de turisti sunt Germania, Italia, Franta, Spania, Austria. in acestea, Romania este pozitionata ca o importanta destinatie de turism cultural.

"In 2006, Romania a primit 1.379.832 de turisti straini. Pentru anul acesta, prognozam o crestere cu aproximativ 15%, avand in vedere proiectul 'Sibiu - capitala culturala europeana 2007>>, nominalizarea Deltei Dunarii ca peisaj al anului 2007/2008 si, nu in ultimul rand, asteptam primele roade ale campaniei intense de promovare a destinatiei Romania din a doua jumatate a anului trecut din tarile UE >>, a mentionat presedintele ANT.

Directorul comercial al agentiei Atlantic Tour, Razvan Teodorescu, a adaugat ca, in general, obiectivele listate in patrimoniul cultural UNESCO, bisericile de lemn din Maramures, manastirile din nordul Moldovei si bisericile cetati din Transilvania sunt printre cele mai vizitate obiective culturale. "Bineinteles ca obiectivele de interes turistic general precum castelele Peles si Bran sau Biserica Neagra nu lispsesc din programele promovate catre turistii straini", mai spune Teodorescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.