Invatator, profesor, contabil sau chiar director sau manager in diverse departamente, pe salarii care pleaca de la minimum 3.000 de euro lunar. Aceasta este oferta Belgiei pentru romanii care vor sa ocupe posturi in domenii „critice“.

Romanii care vor sa munceasca in Belgia ar putea sa primeasca un permis de munca in maximum cinci zile, prin procedura accelerata, daca aplica pentru una dintre cele 300 de meserii "critice" scoase la bataie de belgieni. Acest lucru este posibil in ciuda faptului ca statul UE ne-a impus o restrictie pe piata muncii pentru doi ani. Astfel, muncitorii cu calificare scazuta nu au nici o sansa sa lucreze, insa cei cu pregatire sint vinati.

Trebuie doar ca angajatorul belgian sa depuna actele pentru eliberarea permisului de munca pentru romanii care vor aplica, procedura care dureaza in medie cinci zile. Pina atunci, romanii pot sta legal pe teritoriul Belgiei timp de trei luni, pe baza unei autorizatii provizorii de sejur. In total, potrivit bazei de date EURES (ec.europa.eu/eures/), Belgia are un deficit de 40.860 de locuri de munca, pe care le-ar putea ocupa cetatenii UE.

Se cer franceza, olandeza sau germana

Potrivit listelor transmise de Ambasada Romaniei la Bruxelles catre Departamentul pentru Munca in Strainatate (DMS), meseriile "critice" pe care le pot ocupa romanii si bulgarii se regasesc in patru zone principale ale Belgiei, cu un total de 308 meserii. "Deocamdata, aceste functii fac obiectul a patru liste pentru 90 de functii in Valonia, 52 la Bruxelles, 113 in Flandra si 53 in comunitatea germanofona", potrivit Danielei Andreescu, secretar de stat la DMS.

Din listele trasmise de DMS, piata fortei de munca din Valonia, regiune din sudul Belgiei, este deficitara pe meserii cum ar fi ingineri, invatatori, asistenti medicali si sociali, farmacisti, manageri, contabili, informaticieni, dar si pe partea de muncitori calificati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.