Un talent cizelat si modelat de-a lungul unor decenii de creatie - poezie, teatru, proza scurta - nefiind nicidecum tentata sa arda etapele, Eliza Roha creeaza un brand absolut original, romanul politist cu insertie sociala si psihologica, in care fundalul social, atent observat, serveste drept cadru pentru desfasurarea unei intrigi politiste, dar si a uneia erotice, prin care se investigheaza eternul feminin, alteritatea personajelor, ambivalenta lor.

In romanele Elizei Roha, personajele isi traiesc viata la cote maxime, ies in intimpinarea destinului pe care-l asuma pentru aflarea realei identitati. Primul micro-roman, INTILNIRE LA CASTEL (Editura Betta, Bucuresti 2000), este o minunata poveste de iubire ideala, tirzie, atemporala si aspatiala, desprinsa parca din lumea mitului. Ea se brodeaza delicat pe o intriga politista in societatea de tranzitie bezmetica, in care astrul tutelar e atotputernicul Ban, modelator de caractere, comportamente si destine. Deznodamintul surprinzator, reconstituirea socanta dau o tensiune aparte unei epici conduse cu maiestrie, pe care cititorul o parcurge cu sufletul la gura. Cel de-al doilea micro-roman, INSOMNIILE UNUI PRINT VALAH (Editura Vox/Betta, Bucuresti, 2005), este o prezentare a prefacerilor societatii romanesti, de la cel de-al doilea razboi mondial - cu cortegiul sau de suferinte, incheiat conform nedreptului tirg al marilor puteri de la Yalta, trecind prin socialismul impus de tancurile de la Rasarit, cu monstruoasele sale repercusiuni asupra valorilor sociale traditionale romanesti - pina astazi. PATRU ZILE IN PARADIS (Editura Vox, Bucuresti, 2006) este cea mai incontestabila dovada a aleselor insusiri ale Elizei Roha ca povestitoare.

Naratiunea este bogata, suculenta, sensibila.

Micro-romanul CAPCANE (Editura Vox 2007 - lansare 23 martie 2007, Brasov) este un autentic roman de dragoste, in care mijloacele investigatiei detectivistice sint subordonate aflarii adevarului despre crima ce a pus capat vietii iubitei detectivului. Finalul fericit aduce satisfactie cititorului, iar solutia apare ca un act de reparatie morala. O carte viguroasa, cu pagini incarcate de observatii subtile despre viata sociala a prezentului si universul "buticurilor", care ofera o pepiniera bogata de caractere, cu o epica alerta, agreabila, si cu un caracter moralizator subinteles, dar nu deranjant.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.