Toti angajatii au dreptul, potrivit Codului Muncii, la concediu de odihna si concediu fara plata. Pe langa acestea, legea le mai confera salariatilor si zile libere pentru evenimente deosebite in familie si pentru sarbatorile legale.

- Fiecare salariat e indreptatit sa primeasca, in cursul unui an, un concediu de odihna de cel putin 20 de zile lucratoare. Cei care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii si tinerii de pana in 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin trei zile lucratoare. Acesta se efectueaza, potrivit legislatiei in domeniu, in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator, dupa ce fiecare salariat a fost consultat.

Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator. inainte cu cinci zile de plecarea in concediu a salariatilor, patronul e obligat sa le achite acestora o indemnizatie de concediu. Aceasta reprezinta media zilnica a veniturilor primite de angajati in luna in care ei efectueaza concediul, multiplicata cu numarul zilelor de concediu.

- Salariatii au dreptul si la 30 de zile de concediu fara plata. Acestea se acorda o singura data pentru pregatirea si sustinerea diplomei in invatamanul superior, seral si fara frecventa sau pentru rezolvarea unor situatii personale. Totodata, salariatele care au in ingrijire copii in varsta de pana la doi ani beneficiaza, in afara concediului legal platit, de concediu fara plata, timp de un an.

- Salariatii au dreptul la doua zile consecutive de repaus saptamanal. Repausul se acorda, de regula, sambata si duminica. Cand activitatea de la locul de munca nu poate fi intrerupta in aceste zile, repausul saptamanal va fi acordat in timpul saptamanii sau cumulat pe perioada mai mare.

- Totodata, salariatii au dreptul si la zile de sarbatoare legala. Astfel, 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, 1 Mai, 1 Decembrie, prima si a doua zi de Craciun sunt zile nelucratoare. Cei care apartin altor culte religioase au dreptul la doua zile libere pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale.

- si evenimentele din familie sunt luate in calcul atunci cand vine vorba de libere. Astfel, pentru casatorie, salariatul are dreptul la cinci zile libere, pentru casatoria unui copil, la doua zile, pentru nasterea unui copil, la cinci zile plus alte zece zile daca a urmat un curs de cresterea copilului (puericultura), pentru decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor se acorda o singura zi, iar pentru donatorii de sange doua zile libere, inclusiv ziua donarii.

Amenda pentru angajatorii care nu respecta legea

"Angajatorii care nu respecta drepturile salariatilor sunt penalizati cu amenda. Aceasta este cuprinsa intre 300 si 5.000 de lei, in functie de gravitatea faptei. Uneori se merge si pana la ridicarea, de catre reprezentantii Inspectiei Muncii, a autorizatiei de functionare a societatii", ne-a declarat Petru Dandea , vicepresedintele Cartel Alfa.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.