Filmul care ii umple de bani pe producatorii sai americani si de furie pe iranienii din intreaga lume intra de maine in patru cinematografe bucurestene si in unul din Cluj-Napoca.

"300 - Eroii de la Termopile" este din anumite puncte de vedere ceva ce iubitorilor de filme nu le-a fost dat sa vada pana in prezent. Povestea in sine este una relativ simpla, fara prea multe profunzimi, inspirata de un fapt istoric real petrecut in urma cu aproximativ 2500 de ani. In august 480 i. de Hr., o armata formata din 7000 de soldati greci, printre care si 300 de spartani condusi de regele lor, Leonidas, urmau sa dea piept cu o armata formata din peste 250.000 de persani (Herodot spune ca ar fi fost chiar un milion), aflati sub comanda regelui Xerxes, fiul lui Darius I cel Mare. Desi disproportia este grotesc de mare, grecii aleg sa lupte folosindu-se de avantajul natural oferit de trecatoarea de la Termopile (Portile Fierbinti). "Leonidas este opusul lui Xerxes, care locuieste in turnul sau, la inaltime, care mituieste si seduce, care isi omoara oamenii pentru a obtine victoria", remarca actorul Gerard Butler, interpretul Regelui Leonidas. "Exista o replica celebra a lui Xerxes - Cum poti sa mi te impotrivesti, cand stii ca as omori cu placere pe oricare dintre oamenii mei pentru victorie? Atunci Leonidas spune: Eu mi-as da viata pentru oricare dintre ai mei. Aceasta reprezinta pentru mine esenta personajului Leonidas",

Dupa ce reusesc sa respinga mai multe atacuri ale persanilor, spartanii raman singuri pe campul de lupta, grecii hotarand sa se retraga. Spartanii sunt insa luptatori neinfricati, antrenati cu brutalitate inca din copilarie, si vor lupta pana la moarte. Refuzul celor 300 de spartani de a se preda persanilor le-a insuflat curaj si grecilor care s-au unit si s-au ridicat reusind sa-i infranga pe invadatori.

Regele calculator

Ineditul acestei pelicule istorice este generat de ceea ce a avut loc dupa incheierea filmarilor. Jocul actoricesc este singurul element real. Restul a fost lasat in seama maestrului calculator - de la superbele cadre naturale pana la arme, sange si chiar retusarea unora dintre personaje.

Fiecare cadru a fost prelucrat si colorat de calculator pentru a se obtine gama de culori a luminii prevestitoare de furtuna. Specialistilor in realizarea de filme pe calculator li s-au conferit asemenea puteri incat s-ar putea vorbi mai degraba despre pictarea peliculei decat despre editarea ei. Tot computerul a creat gigantii elefanti care apar in film si tot el a realizat si stancile de pe care se prabusesc in mare (creatie a computerului si ea). Si regele Xerxes (Rodrigo Santoro, in film) ajunge sa masoare 2,70 metri inaltime tot gratie computerului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.