Siturile arheologice scoase la lumina, la sfarsitul saptamanii trecute, in zona care urma sa fie reabilitata arata adevarata vatra a Bucurestilor

Dupa numai 70 de centimetri de sapaturi, firma care se ocupa de lucrarile din Centrul Istoric a gasit primele vestigii arheologice. Decopertarile de pe strada Smardan au scos la iveala o pivnita cu doua camere, din fosta Curte Domneasca, si un pod din lemn care facea legatura cu Hanul serban Voda. Arheologii spun ca sunt vestigii din secolele 18 si 19, iar pentru cercetarea si conservarea lor, pe langa echipele de muncitori, vor exista si istorici.

Primul sondaj arheologic din Centrul Istoric s-a facut in capatul strazii Smardan, in apropierea Curtii Domnesti. Pavajul stradal descoperit, sub forma unui pod din lemn de stejar, dateaza din anul 1780, spun arheologii, care au inceput inca de saptamana trecuta cercetarea zonei. Prima constatare este ca strazile de acum 250 de ani erau mai inguste, iar orasul era cu mai bine de un metru si jumatate mai jos.

Istoricii stiau de vestigii, primaria a tacut

Arheologii si arhitectii care lucreaza la refacerea Centrului Istoric spun ca exista un studiu in care sunt trecute mai multe puncte in care pot aparea monumente istorice sau lucrari cu valoare de cultura. "Chiar aici, pe Smardan, ne mai asteptam sa gasim vreo trei hanuri, doua hoteluri, dar si biserica si cimitirul grecilor, iar mai sus, Hanul serban Voda, catre care mergea podul descoperit aici", afirma seful Sectiei de arheologie de la Muzeul de Istorie al Bucurestiului, Gheorghe Manucu-Adamesteanu. Istoricii mai spun insa ca Primaria Capitalei stia de cel putin trei ani ca vor avea de-a face cu asemenea vestigii in Centrul Istoric, pentru ca exista un raport facut in acest sens de catre o firma specializata, angajata chiar de municipalitate. Nimeni nu s-a aratat insa preocupat de efectul lor asupra lucrarilor de acum incepute.

Continuarea sapaturilor, la mana Ministerului Culturii

Pentru ca vestigiile arheologice sa fie descarcate, este nevoie de acordul Comisiei de monumente, din cadrul Ministerului Culturii. Dupa recuperarea dovezilor, vestigiile urmeaza a fi conservate prin acoperire cu nisip, peste care se va turna asfalt. Daca Ministerul Culturii considera ca descoperirea arheologica are nevoie de mai multa cercetare, atunci este posibila chiar sistarea lucrarilor pentru o perioada de timp, pana la lamurirea situatiei. "Ne asteptam si la asemenea surprize, iar daca spun specialistii, vom reface proiectul pe zona respectiva si vom devia retelele pe care le introducem", arata directorul firmei de constructii din Centrul Istoric, Bogdan Mocanu. Alti specialisti spun insa ca municipalitatea poate exploata turistic descoperirea, in sensul ca orasul de sub Centrul Istoric se preteaza la o conservare "la vedere".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.