Din cele mai vechi timpuri, romanul si-a facut din spaga un aliat de nadejde, in momentele de grea incercare.
In functie de vremuri, aceasta a luat diverse forme: de la ploconul - cocos pintenat si o sticla de "Puterea ursului", dus boierului uzurpator, la pachetul de Kent si sticla de Napolen care deschideau toate usile comuniste, am ajuns la sutele si miile de euro care-i inlesnesc studentului roman, mai putin mobilat la minte, promovarea examenelor din facultate. Uniunea Nationala a Studentilor din Romania a realizat un sondaj pentru a afla care este "cursul" spagii in facultatile romanesti si la cine ajunge aceasta. Multi ar fi inclinati sa creada ca ajunge in buzunarul profesorului. Dar cum pina la Dumnezeu te maninca sfintii, studentii care vor o nota mai mare sau de promovare, trebuie mai intii sa treaca pe la… secretariatele si asistentii universitari. Pentru cei din sistem nu mai este nicio noutate ca secretarele si asistenti sint practic intermediarii acestor mici atentii date de studenti si care nu ajung intotdeauna la profesori. Rar se mai intimpla sau in cazuri extreme ca spaga sa ajunga direct la cel care decide nota. De cele mai multe ori, asistentul este cel care cere in nume propriu micile atentii pentru a da citeva puncte in plus.

Unii profesori, autori de lucrari de specialitate, acorda note mari studentilor care le cumpara cartea. Cu toate ca acest lucru a fost reclamat de multe ori, schimbari majore nu s-au observat. Un alt factor care influenteaza promovarea este ne-potismul. Cei mai multi dintre studenti au recunoscut ca "o vorba buna" soptita de o ruda sau cunostinta cui trebuie ajuta la trecerea unui anumit examen. In ciuda tuturor sesiza-rilor UNSR si a masurilor drastice (dar se pare ca nu prea) impuse de rectorate impotriva acestor practici, spagile continua sa faca le-gea notelor in facultatile din Romania. In aceste conditii, ne intrebam cit adevar si cita spaga se afla in spatele proverbialei valori a invatamintului romanesc, care trebuie sa recunoastem isi cam pierde din stralucire, tocmai acum, cind ne dorim un invatamint de nivel european.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.