Nicolae Titulescu nu improviza, Nicolae Titulescu construia, studia, a afirmat, vineri, istoricul Dan Berindei, vicepresedinte al Academiei Romane, cu prilejul sesiunii omagiale consacrate implinirii a 125 de ani de la nasterea cunoscutului diplomat roman.
Meritele celui care a fost presedinte al Ligii Natiunilor si, in repetate randuri, ministru au fost subliniate si de deputatul Adrian Nastase, presedintele Fundatiei Europene Titulescu. "El a insemnat pentru lumea politica romaneasca din acea vreme cam ceea ce a reprezentat Nadia Comaneci pentru gimnastica romaneasca. Intr-un fel, a fost un rezultat de exceptie, care nu se justifica neaparat printr-o scoala diplomatica senzationala in anii 1910-1920, in Romania. A reusit sa iasa din perimetrul national si sa devina, probabil, unul dintre cei mai mari diplomati ai Europei. A fost ales de doua ori presedinte al Ligii Natiunilor, ceea ce nu s-a mai intamplat cu nimeni altcineva", a remarcat Adrian Nastase, conform Rompres. "A facut reforma financiara studiind, in prealabil, sistemele financiare si evolutia lor in vreo 20 de tari. Cine mai face astazi asa ceva? Ei bine, el o facea. Si a facut acelasi lucru in politica externa. In momentul in care se angaja in tratative, cunostea preistoria acestor tratative in detaliu si se gasea, astfel, pe o pozitie de superioritate fata de interlocutorul sau", a reliefat Dan Berindei calitatile lui Nicolae Titulescu.In discursul sau, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe Valentin Naumescu a subliniat ca Nicolae Titulescu a fost un "arhitect al diplomatiei romanesti interbelice", cinstirea memoriei ilustrului diplomat fiind pentru MAE o "datorie de onoare".

"Ne straduim sa readucem in memoria contemporanilor numele mari din istoria tarii, iar Nicolae Titulescu este unul dintre cei care merita sa nu fie uitati", a precizat presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc.
Nicolae Titulescu s-a nascut la Craiova, pe 4 martie 1882, fiind fiul unui avocat. A absolvit cursurile liceului "Carol I" la Craiova, in anul 1900, cu premiul de onoare, si a studiat dreptul la Paris. In 1912 a devenit deputat al Partidului Conservator-Democrat condus de Take Ionescu, iar cinci ani mai tarziu a devenit membru al Guvernului lui Ion I.C.Bratianu, ca ministru de Finante. Intre anii 1927-1936, a fost de mai multe ori ministru de Externe, iar din 1921 a devenit delegat permanent al Romaniei la Liga Natiunilor de la Geneva, fiind ales de doua ori presedinte al acestei organizatii, in 1930 si 1931. In 1933, a semnat la Londra in numele guvernului Romaniei, conventia de definire a agresorului si a depus eforturi pentru incheierea in 1933 a Micii Intelegeri si pentru incheierea in 1934 a Intelegerii Balcanice. In 1936 a fost indepartat din toate functiile de regele Carol al II-lea si obligat sa paraseasca tara. In Elvetia, iar mai apoi in Franta, a tinut conferinte si a publicat articole, anticipand pericolul unui nou razboi si subliniind importanta mentinerii pacii. A murit la Cannes pe 17 martie 1941, dupa o lunga suferinta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.