Istoricul de plati al unei persoane poate cintari decisiv in aprobarea sau respingerea unei solicitari de credit. Bancile se raporteaza insa diferit la rau-platnici

Si inainte, dar mai ales dupa eliminarea restrictiilor privind avansul obligatoriu si a plafoanelor de indatorare impuse de BNR, bancile pun accent pe cunoasterea clientelei.

In acest fel, ele se pot raporta diferit la riscul de neplata al unui anumit client si pot diferentia oferta de produse de creditare si conditiile de acordare a unui imprumut in functie de datele pe care le detin in legatura cu comportamentul de plata al acestuia. Totusi, bancile comerciale din Romania se raporteaza diferit la rau-platnici.

Cum se ajunge pe lista neagra

Situatia rau-platnicilor reprezinta o problematica tot mai mult dezbatuta, principala intrebare fiind: mai pot avea acestia acces la alte credite si carduri de credit in perioada in care apar cu restante la Centrala Riscurilor Bancare si Biroul de Credit sau nu? Portalul www.FinZoom.ro a realizat un studiu pe acest subiect, in urma caruia a punctat exact pozitia bancilor fata de rau-platnici. Exista mai multe situatii in care puteti aparea cu inregistari in aceste baze de date: restante mai mari de 30 de zile sau peste anumite sume stabilite de fiecare banca; fraudulenti in relatia cu banca (prin hotarire judecatoreasca definitiva), cu societatea de asigurari care ofera asigurarea impotriva riscului de neplata, cu societatile de telefonie fixa si mobila; declaranti cu inadvertente (date neconforme cu realitatea furnizate la momentul solicitarii creditului).

Restantele, intre intimplare si obicei

Biroul de Credit nu poate decide acordarea sau neacordarea unui credit, banca fiind singurul factor de decizie care analizeaza in detaliu, pe baza mai multor criterii, fiecare solicitare de acest fel. Informatiile despre restante sint afisate in Raportul de Credit timp de cinci ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.