1.284,60 euro pe luna este salariul minim brut pe care il pot castiga lucratorii romani in Olanda. Desi Guvernul de la Haga le-a impus romanilor o perioada tranzitorie de doi ani pe piata muncii interne, ceea ce presupune obligativitatea detinerii unui permis de munca, acestia vor primi aceleasi salarii ca si cetatenii olandezi.

Mai mult, migrantii "inalt calificati", cu studii de specialitate pot castiga cel putin 33.363 de euro anual. Acestia din urma sunt scutiti de obligativitatea detinerii permisului de munca.

Timp de doi ani, permisul de munca este obligatoriu

Desi guvernul de la Haga a declarat recent ca intentioneaza sa liberalizeze muncitorilor din tarile estice accesul pe piata muncii interne, decizia nu ii vizeaza pe cetatenii romani si bulgari, care vor avea restrictii timp de doi ani. Mai precis, lucratorii tentati de nivelul salarial destul de ridicat din Olanda pot munci aici numai in baza unui permis de munca si in anumite conditii.

Asa cum a anuntat ambasadorul Romaniei in Olanda, Iulian Buga, dupa un an de la aderare, in functie de situatia pietei muncii interne, Centrul olandez pentru Munca si Venit va analiza posibilitatea acordarii de facilitati la obtinerea permisului, pentru acele domenii in care va exista deficit de forta de munca. De-abia dupa doi ani exista posibilitatea de a lucra fara permis, insa doar dupa o analiza atenta a evolutiei pietei muncii facuta de catre Centrul de Munca. Pe durata perioadei tranzitorii, permisul de munca este obtinut de catre angajator, dupa ce acesta a facut dovada la acelasi Centru ca pentru postul respectiv nu a aplicat nici un cetatean olandez sau un cetatean din vechile state membre UE ori din statele care au aderat la UE in 2004.

Angajatii cu pregatire deosebita (asa-numitii "high skilled migrants"), cercetatorii si lectorii universitari cu varsta sub 30 de ani si medicii care isi definitiveaza studiile de specializare in Olanda sunt scutiti de obligativitatea detinerii permisului de munca. La incheierea contractului cu angajatorul, angajatul va prezenta un act valabil de identitate, in original. Angajatorul va verifica valabilitatea documentului si va face o copie pe care o va anexa la dosarul salariatului. Contractele de munca sunt colective sau individuale. Acestea din urma pot fi permanente (incheiate pe o perioada nedeterminata si pot inceta doar in baza unei notificari de terminare a relatiei contractuale) si temporare (incheiate pe o perioada definita, ce inceteaza la expirarea perioadei de valabilitate). La desfacerea contractului, angajatorul ii poate oferi salariatului un nou contract temporar. in cazul in care doua sau trei astfel de contracte insumeaza minimum trei ani de munca, angajatul are dreptul la un contract permanent. Persoanele angajate pe teritoriul Olandei sunt obligate sa se inregistreze la Administratia Fiscala pentru obtinerea numarului BSN (Citizen Service Number) si sa incheie un contract de asigurare de sanatate.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.