Potrivit unei propuneri venite din partea oamenilor de afaceri, romanii ar putea sa scape de frigiderele vechi dupa sistemul aplicat rablelor, adica sa-si duca refrigeratorul poluant, care are ca agent de racire Freon 12, la un centru special de colectare, iar banii primiti sa reprezinte avansul pentru un frigider nou si ecologic.

Propunerea vine din partea Patronatului Frigului si al Aerului Conditionat si se pare ca este agreata si de Ministerul Mediului.

POLUANTE SI PAGUBOASE

Este stiut ca foarte multe frigidere cumparate in anii ’80 (si chiar in anii ’70) sunt inca bine-mersi, o buna parte dintre acestea au "poposit" la tara, iar o alta parte a ramas fie la cei care nu s-au indurat sa renunte la ele, fie la cei care, neavand bani sa cumpere altele noi, le-au "carpit" - schimbandu-le motorul sau cutia congelatorului - si le folosesc si in continuare. Sigur, fiind mai vechi, aceste frigidere mai "scapa" frigul pe la garniturile usilor, consumand mai multa energie electrica pentru a raci la capacitate, dar nu aceasta este marea lor problema, ci agentul de racire, respectiv Freon 12, care este interzis in Uniunea Europeana si a fost trecut pe lista neagra a poluantilor deosebit de periculosi, printr-un protocol international pe care si Romania l-a semnat. Drept urmare, intr-o forma sau alta, trebuie sa scapam de vechile racitoare.

MILIOANE DE VECHITURI

Freonul 12, care mai este inca utilizat in Romania, e o substanta ce distruge stratul de ozon - si asa ciuruit - al planetei (ozonul filtreaza radiatiile nocive ale soarelui, iar subtierea si distrugerea acestui strat protector pune in pericol insasi viata pe Pamant). Potrivit estimarilor Patronatului Frigului si al Aerului Conditionat, citate de Realitatea TV, proportia de frigidere vechi/frigidere noi este de unul poluant la trei aparate moderne, adica vreo 4 milioane de vechituri in total.

Pe de alta parte, atata vreme cat romanii nu prea se inghesuie sa recicleze aparatura cu subansamble poluante, cea mai la indemana metoda pare a fi cointeresarea, respectiv predarea vechilor aparate "Fram" si "Arctic" (prima generatie) la centre de colectare special amenajate si (urmand, probabil, acelasi traseu ca si la masinile mai vechi de 12 ani) primirea in schimb a unui cupon valoric, ce poate fi depus ca avans la cumpararea unui frigider nou.

Deocamdata, propunerea Patronatului Frigului, desi nu i-a lasat reci pe reprezentantii Ministerului Mediului, se afla in faza de studiu pe masa autoritatilor si nu se stie nici cand va incepe colectarea frigiderelor vechi, nici care va fi valoarea oferita la schimb. In prezent, un frigider nou din productia interna costa intre 10 milioane si 15 milioane lei.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.