"O viata dedicata cantecului" aduna cele mai frumoase melodii ale carierei maestrului Gica Petrescu. Este primul album de tipul "best of" venit dupa disparitia sa de anul trecut si poate fi ascultat cu placere de melomani din mai multe generatii - acoperind o arie larga si perioade diferite, de la sansonete si romante la cantece de pahar/ sprit, de la folclor si inima albastra la muzica usoara.

Dublul disc cuprinde inclusiv piese de rezistenta din Bucurestiul interbelic, preluate de Gica Petrescu de la "colegi" ai anilor ‘30-‘40, Cristian Vasile ("Zaraza") sau Titi Botez ("Mana birjar").

Albumul editat de Electrecord contine si o trecere in revista a vietii lui Gica Petrescu, adunand fotografii si insemnari ale celor ce au crezut in geniul sau: Aurel Baranga, Vasile Veselovski, Henri Malineanu sau Claude Romano.

Ni se aminteste ca "nemuritorul" Gica a servit peste 50 de ani cantecul national, fiind printre putinii artisti din lume care au imprimat muzica in toate formele: pe discuri de patefon, viniluri, casete si CD-uri!
Un trubadur al secolului 20, Gica Petrescu a reinventat pentru noi genuri uitate ca tangoul sau cupletul de revista, aducand in piesele sale si inflexiunile soul, jazz sau blues, de la Louis Armstrong sau Ella Fitzgerald.

Un artist complet, fie ca a cantat in localuri, la "Tanase", la Radio sau TV, Gica si-a trait existenta prin cantec, intr-un fel de tinerete fara batranete, demonstrand ca marii artisti n-au varsta si ca melodiile adevarate supravietuiesc fara a fi incadrabile sau datate.

Raman fredonabile si pentru cei tineri, "Casuta noastra", "Asta seara nimeni sa nu doarma", "Cu lautarii dupa mine", "Dragi prieteni, sus paharul!", "La crasma din Ferentari", "Uite-asa as vrea sa mor" sau "Du-ma acasa mai tramvai". Acestea si multe altele (in total 48 de piese!) sunt stranse pe acest "greatest hits" ce ni se lipeste de suflet ca... marca de scrisoare, vorba cantecului.

Cheful, dorul, oful, romanta si tangoul, se impletesc in acest dublu CD (selectia apartine Mioarei Panaite, maestrii de sunet fiind Theodor Negrescu si Vasile Sibana) unde ne vom intalni si cu textieri si compozitori ce i-au marcat cariera: Stroe si Vasilache, Ion Vasilescu, Aurel Felea, P. Maximilian sau iubita sa sotie, Cezarina Moldoveanu.

Intre "Casuta" si "Tramvaiul" celor mai cunoscute piese marca Gica Petrescu se leaga si acest disc omagial, al unei vieti dedicate Bucurestiului veacului trecut.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.