Fara indoiala, filmuil lui Serban Marinescu “Ticalosii”, dupa romanul lui Dinu Sararu “Ciocoii noi cu bodyguard”, este o pelicula care va face valva.

Nu numai prin demersul scriitoricesc, regizoral si actoricesc, ci si prin trimiterea la realitati politico-sociale la care asistam astazi, vrem-nu vrem, in viata noastra publica.

La intalnirea realizatorilor cu criticii de specialitate, au participat, printre altii, cineastul si romancierul, actorii Dorel Visan, Stefan Iordache si Mircea Albulescu, numerosi critici de film - Irina Margareta-Nistor, Cristina Corciovescu, Calin Caliman s.a. Despre personajul sau, pe nume Dinu Patricianu (finantatorul partidului de guvernamant), Dorel Visan ne-a declarat: "M-am simtit, in acest film, ca si cum as fi in Parlamentul Romaniei. Dar cred ca este vorba de o potrivire de nume, pentru ca eu am conceput acest personaj cu trimitere la mai multi oameni de afaceri. Sunt foarte multi Dinu Paturica, activi, la ora asta, cu bodyguard...".

Referitor la reactiile sau disputele pe care, fara indoiala, le va starni pelicula, Mircea Albulescu afirma: "Speranta mea este ca 'Ticalosii>> sa fie inteles si gustat si de catre spectatorii care habar n-au despre realitatile romanesti, pentru ca nu este o emisiune tv care sa puna punctul pe i, ci o opera de arta. Pentru ca cine mai stie la ce se referea Shakespeare in piesele sale istorice?... Cred ca este vorba despre un film bun, o productie artistica emotionanta, care va ramane peste ani, aceasta fiind, de fapt, menirea artei".

Criticul Irina-Margareta Nistor considera: "Filmul este identic cu politica din Romania, adesea confuz (asa cum este politica), dar populat de personaje interesante".

Cat priveste gradul de fictiune si posibilele reactii ale vreunui politician, Serban Marinescu precizeaza: "Filmul nu are o trimitere clara, imediata, ci se poate intampla oriunde in lume unde exista diferite grupuri de interese. Este o lume care se naste si pe care trebuie s-o cunoastem si dinauntrul ei, in spatele cortinei, cu nuantele de aici, ale regionalismului din Carpati. Dar aceia care vor fi deranjati de film ori sunt prosti, ori sunt ticalosi. Orice om serios in profesia lui de politician nu va lua in serios aceasta poveste, decat in temeiul ei narativ, artistic. Nu m-am gandit la o astfel de reactie a cuiva, si nici nu vreau sa ma gandesc, fiindca am gandit un scenariu cu niste oameni care pot exista peste tot si trai situatii similare. Trebuie sa privim lucrurile fara incrancenare, incercand sa oferim emotie si optimism. Iar o vizionare a unui film trebuie sa ramana o bucurie a intalnirii intre productia cinematografica, autori si public".

Intrebat despre conotatiile reale ale romanului sau "Ciocoii noi cu bodyguard", scriitorul Dinu Sararu transeaza astfel problema: "Sigur este un roman politic, asa cum sunt toate romanele mele si cum sunt toate romanele politice care s-au scris in mod deosebit dupa Al Doilea Razboi Mondial si cum se intampla in marea literatura a Americii Latine, dar tot atat de sigur este ca, asa cum am spus si in prefata romanului meu, este o poveste si ramane o poveste. Si, la fel ca toate povestile, se inspira din realitate. Si, la fel ca toate povestile, si in cazul acestei povesti, daca n-ar fi, nu s-ar povesti. Dar povestea ramane poveste, si tocmai de aceea povestile dureaza si se potrivesc oricand si oriunde".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.