''Cotidianul“ iti dezvaluie secretele care stau in spatele vietii de student in strainatate. Chiar daca sint foarte multi cei care isi doresc sa plece departe pentru studii, nu multi sint cei care iau in considerare si sacrificiile care trebuie facute pentru acest lucru.

Alexandru Popa se pregateste sa termine anul acesta MBA-ul la Harvard. In 2002 a terminat ca sef de promotie Universitatea Stanford. A preferat sa plece pentru ca a vrut sa faca parte din elita. "Competitia de virf, in educatie, dar si in business graviteaza catre America si Uniunea Europeana, am urmarit si eu la rindul meu aceeasi directie", spune Alexandru.

Cind a fost vorba sa dea admitere la o universitate nu a tinut cont decit de doua aspecte: sa invete de la cei mai buni si sa concureze cu cei mai buni. Harvard si Stanford au fost pentru el niste provocari reale, care l-au testat la maxim, dar datorita carora a reusit sa faca performanta.

Cel mai greu a fost sa se obisnuiasca sa traiasca singur, fara familie sau prieteni. Jumatate din suflet i-a ramas acasa, in Romania. "Sincer, nu stiu daca am plecat vreodata din Romania. Cea mai mare parte din sentimentele, emotiile si amintirile mele ramin bineinteles acasa. Familia mea este in Romania, cartierul in care am crescut, scoala si liceul unde m-am format ca individ", povesteste Alexandru. Fiecare face fata cum poate dorului de casa. Unii nu rezista si se intorc.

Altii incearca sa refaca atmosfera de acasa cu orice pret. "Am un grup de prieteni romani cu care ma intilnesc adeseori la un restaurant romanesc din Queens, unde alaturi de mincare romaneasca, muzica de acasa si vorbind limba noastra ne simtim ca si cum nu am fi 'plecat>> niciodata din Romania", spune Alex.

Investesti in propriul tau succes

Pentru a studia in strainatate ai nevoie serios de bani. Un an de universitate costa circa 50.000 de dolari, iar pentru un an de Business School trebuie sa platesti 70.000. Sprijinul familiei si bursele sint foarte importante, insa cea mai mare satisfactie o ai cind reusesti sa-ti platesti singur facultatea.

"Eu cred in responsabilitatea mea proprie fata de viitorul meu, si de aceea cea mai mare parte din costurile totale de educatie le-am finantat singur, prin slujbe part-time, dar si prin imprumuturi proprii. Asta inseamna ca cel mai probabil voi termina facultatea cu o datorie mai mare de sase cifre", afirma Alexandru. Daca ai decis sa faci o asemenea investitie, trebuie sa tragi tare si sa obtii rezultate maxime.

"Eu, unul, am ales sa extrag tot ce pot. In patru ani la Stanford am obtinut trei diplome, doua de studii universitare si una de master, terminind in acelasi timp si ca sef de promotie al anului meu", povesteste Alex. Pentru toate acestea este nevoie insa si de multe sacrificii. Fara ele nu ai sanse sa devii cel mai bun. "Am avut mai putin timp sa ies la bere si sa leg toate prieteniile pe care mi le-as fi dorit. Dar cred ca exista un timp pentru toate si acest timp a fost pentru mine unul de studiu si de performanta", considera studentul roman de la Harvard.

Work&Study

A munci paralel cu studiile este o practica foarte raspindita in Statele Unite ale Americii, indiferent de situatia financiara. Internshipul este o parte esentiala a experientei de MBA si reprezinta ocazia de a testa multe dintre conceptele dezbatute in cadrul scolii pentru a putea fi aplicate cu succes in lumea reala.

"Munca si studiul sint imbinate la Harvard Business School precum doua fete ale aceleiasi monede. In general, eu am muncit permanent in timpul universitatii pentru a putea sa imi sustin o parte cit mai mare din costul studiilor. Vara trecuta, de exemplu, am lucrat pe Wall Street, in divizia interna de investitii a lui Goldman Sachs", spune Alexandru Popa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.