Situatia rau-platnicilor este tot mai mult dezbatuta, principala intrebare fiind: mai pot avea acestia acces la alte credite si carduri de credit in perioada in care apar cu restante la CBR si BC sau nu?

www.finzoom.ro a realizat un studiu pe acest subiect in urma caruia a punctat exact pozitia bancilor fata de rau-platnici.

Ce este CRB?
Centrala Riscurilor Bancare (CRB) reprezinta o baza de date administrata de BNR in care institutiile de credit isi pun la dispozitie in mod reciproc informatii care contin: datele de identificare ale debitorilor, datele despre creditele contractate, suma restanta, perioada de intarziere. Istoricul intarzierilor la plata cuprinde o perioada de 7 ani calculata retroactiv de la data inscrierii.

Ce este BC?
Biroul de Credit (BC) este o societate pe actiuni (27 de banci actionare si 7 institutii non-bancare) care cuprinde informatii detaliate (atat negative, cat si pozitive - cele pozitive vor fi publice in curand), actualizate si reale despre persoane fizice care detin credite bancare, achizitii in sistem de leasing, asigurarea impotriva riscului de neplata a unei societati de asigurari si contracte de telefonie fixa sau mobila.

Biroul de Credit nu poate decide acordarea sau neacordarea unui credit, banca fiind singurul factor de decizie care analizeaza in detaliu pe baza mai multor criterii fiecare solicitare de acest fel. Informatiile despre restante sunt afisate in Raportul de Credit timp de 5 ani.

In general, rapoartele legate de situatia platilor sunt solicitate de catre institutiile de creditare, in urma unui acord oferit chiar de solicitantul creditului. Exista insa si posibilitatea ca tocmai cei care doresc angajarea unui credit sa solicite o luare la cunostinta a situatiei personale cu privire la creditele contractate. Pentru aceasta se depune o cerere insotita de o copie dupa actul de identitate (sau pe e-mail la: crb@bnro.ro si situatie@birouldecredit.ro). Pentru Biroul de Credit acest raport este gratuit, o data pe an, iar pentru mai multe interogari taxa este 3 RON/interogare.

Situatii in care puteti ajunge in CRB si BC:

- restante mai mari de 30 zile sau peste anumite sume stabilite de fiecare banca;
- fraudulenti in relatia cu banca (prin hotarare judecatoreasca definitiva), cu societatea de asigurari care ofera asigurarea impotriva riscului de neplata, societatile de telefonie fixa si mobila;
- declaranti cu inadvertente (date neconforme cu realitatea furnizate la momentul solicitarii creditului).

Simpla prezenta in evidentele CRB si BC nu restrictioneaza in mod automat accesul la credit, banca avand de fiecare data primul si ultimul cuvant in acceptarea sau respingerea solicitantilor.
Analiza si aprobarea solicitarilor de credite se fac in baza unor proceduri interne de risc care tin cont de urmatoarele criterii: vechimea restantei, suma restanta si motivatia clientului referitor la restantele inregistrate.

Banca evalueaza in baza acestor proceduri potentialul de risc al fiecarui solicitant de credit in parte si poate decide aprobarea sau respingerea cererii. Importanta este si frecventa restantelor ("intamplare" sau "obicei"?).

In ceea ce priveste motivul pentru care au ajuns in CRB sau BC, exista situatii in care clientii anumitor banci, desi au platit in mod constant ratele, nu au fost informati despre marirea ratei lunare sau nu au fost anuntati de introducerea unor comisioane, ori situatii in care conturi de card, desi inchise, apar cu debit.

ABN Amro, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Volksbank acorda credite rau-platnicilor, insa in conformitate cu politica de creditare a bancii, analizandu-se cu atentie fiecare caz in parte, criteriile fiind: perioada in care au inregistrat restante, suma restanta si existenta unor motive intemeiate pentru intarziere. Pe baza unor analize pozitive se pot face derogari de la procedura.
Raiffeisen Bank si Volksbank accepta in unele situatii sume mici datorate pentru perioade de maximum 90 zile.

Atat HVB Tiriac Bank, UniCredit Romania si Alpha Bank raporteaza la Biroul de Credit toti clientii cu restante mai mari de 30 de zile si avand suma restanta de peste 10 RON.

Finansbank - Limita acceptata este pana la 45 de zile, pana in 20 RON, iar pentru restante/perioade mai lungi de indatorare se fac derogari, acestea fiind cazuri speciale.

Banca Transilvania - in cazul rau-platnicilor fara grad de risc curent (cei care nu figureaza cu restante la credite curente) acordarea creditului este conditionata de o aprobare speciala.

De regula, tuturor acestor cazuri li se solicita prezentarea unei garantii suplimentare, cum ar fi un depozit colateral (in valoare de minimum o rata lunara), cel putin un girant sau alte tipuri de garantii.

Libra Bank acorda credite persoanelor care nu prezinta restante active sau celor care nu au o suma totala a restantelor (mai mari de 30 de zile inregistrate in ultimele 18 luni) mai mare de echivalentul in RON a 40 euro. Daca sunteti unul dintre rau-platnici si aveti nevoie de un imprumut, prezentati-va la una dintre bancile care prezinta o politica deschisa fata de aceasta categorie de consumatori avand incredere intr-o rezolvare pozitiva si avand argumente obiective care pot motiva restanta.

Pentru a decide care este oferta cea mai avantajoasa pentru dvs., accesati www.finzoom.ro si comparati creditele tuturor bancilor in functie de DAE (228 credite de nevoi personale cu sau fara garantii, 250 credite pentru casa, 105 credite in leasing auto), precum si dupa toate celelalte criterii relevante in luarea deciziei finale (peste 93 detalii urmarite pe fiecare produs).

Pe www.finzoom.ro ofertele sunt actualizate zilnic, sub stricta supraveghere a bancilor. Pentru a economisi timp, aplicati online gratuit pentru credite si carduri de credit la: BCR, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Finansbank, HVB-Tiriac, ABN Amro, Banca Romaneasca, Bancpost, Alpha Bank si un reprezentant al bancii pentru care ati decis sa aplicati va va contacta pentru a va oferi mai multe informatii/preaprobare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.