Din ce in ce mai multe persoane lucreaza pina tirziu sau in ture de noapte. Dorinta de a cistiga mai multi bani are insa si riscuri pe masura: boli de inima si de stomac.

Munca pina la ore tirzii si in ture de noapte devine o caracteristica a vietii contemporane. Reprezentantii sectiei de medicina a muncii din cadrul Institutului de Sanatate Publica aproximeaza ca 35% dintre romanii angajati muncesc in ture de noapte.

"Din ce in ce mai multe persoane lucreaza non-stop pentru ca au nevoie de bani pentru a-si satisface placerile de zi cu zi. Exista regimuri cu periodicitate lunga de rotatie, in care schimbarea turelor se face la intervale mari, ceea ce inseamna ca noul bioritm al acestor persoane se poate adapta la formula indusa de tura. Sint si regimuri cu periodicitate scurta, la trei zile, de exemplu, sistem care nu mai forteaza modificarea ritmurilor acestor persoane", explica Gabriel Popescu, psiholog in cadrul Institutului de Sanatate Publica.

Organismul trebuie sa se adapteze

Stresul si oboseala duc la scaderea imunitatii organismului, care cedeaza, in cele din urma, in fata bolii. Angajatii care lucreaza in ture de noapte ar trebui sa beneficieze de un program care sa permita organismului sa se adapteze acestor conditii.

''Acestia ar trebui sa lucreze trei, patru saptamini numai de noapte si alte trei, patru saptamini numai de zi. Omul, prin structura sa, nu este programat sa stea treaz in toiul noptii. Altfel, se produce un dezechilibru, organismul reactioneaza, iar persoana respectiva se resimte", spune Florin Bacanu, medic primar de oncologie medicala din cadrul Spitalului "Sf. Maria" din Bucuresti.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.