Presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, Gabriel Petrea a precizat, ieri, ca a fost efectuat un sondaj de opinie "neoficial" care face parte din proiectul DNA-ului Studentesc si o sa cuprinda mai multe demersuri. Prin acesta, s-a urmarit recunoasterea in mod oficial a faptului ca in sistemul universitar se acorda spaga.

Acest demers al UNSR incearca sa determine persoanele implicate in sistemul de invatamant ca aceste practici exista si ca ele trebuie eliminate cu orice pret. Petrea apreciaza ca vor mai fi prezentate concluzii la proiectul "Metode de copiat" si "Cum poti sa promovezi un examen cu bani".

Daca pana acum se stia de multa vreme ca sunt profesori care iau spaga si studenti care o dau, dar nimeni nu recunostea, acum cineva s-a gandit sa dea cartile pe fata.

Asa ca Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR) a facut un clasament prin care se recunoaste ca cea mai costisitoare mita se da la Facultatea de Medicina, unde sumele platite de un student pentru promovarea unui examen variaza intre 200 si 1.500 de euro. Pentru trecerea unui examen la Facultatea de Medicina se ofera intre 200 si 1.500 de euro, la Facultatea de Drept - pana in 300 de euro, la Facultatea de Inginerie - intre 50 si 300 de euro, la Economie - pana in 200 de euro. La stiintele umaniste, pentru trecerea unui examen studentii ofera intre 40 si 700 de lei.

Exista cazuri in care o grupa intreaga poate "plati" un examen, in cazul acesta suma fiind mai mica, in jurul a 40 de lei. UNSR considera ca deja binecunoscutele atentii practicate in sistemul universitar din Romania ar trebui sa intre in discutia persoanelor din conducerea Ministerului Educatiei, cat si a universitatilor. Vina pentru astfel de practici apartine in egala masura studentilor, cat si profesorilor.

Oficialii UNSR considera ca profesorii ar trebui sa puna bazele moralitatii in sistemul universitar, acestia reprezentand modele pentru studenti. Pe de alta parte, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania, Gabriel Petrea, a recunoscut ieri ca in toate universitatile se practica regula "micilor atentii". Petrea este de parere ca desi au trecut peste 17 ani de la perioada comunista, invatamantul din Romania continua sa se afle intr-o perioada de tranzitie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.