Potrivit Raportului Anual al Departamentului de Stat al SUA privind drogurile, situatia din Romania nu este deocamdata ingrijoratoare, desi se manifesta un trend de crestere a numarului consumatorilor de substante interzise.

Americanii precizeaza ca tinerii sunt cei mai vulnerabili in fata acestui fenomen si se asteapta ca o data cu imbunatatirea conditiilor de viata, consumul de substante deosebit de toxice, precum heroina, sa ia amploare.

Tara noastra nu se afla in topul mondial al statelor care se confrunta cu un adevarat fenomen in ce priveste consumul de substante interzise, fapt confirmat si de informatiile cuprinse in Raportul Anual al Departamentului de Stat al SUA, referitor la situatia drogurilor in lume. Cu toate acestea, in documentul mentionat se arata ca numarul consumatorilor de narcotice incepe sa creasca, chiar daca procesul se manifesta intr-un ritm relativ lent.

Lipsa de specialisti, o problema alarmanta

Potrivit americanilor, o data cu imbunatatirea conditiilor economice din Romania si a cresterii nivelului de trai al cetatenilor, fenomenul ar putea lua amploare, din ce in ce mai multi romani riscand sa cada in patima drogurile foarte toxice, precum heroina. in aceasta situatie autoritatile de la Bucuresti ar fi depasite, deoarece la noi nu exista suficient personal calificat in problema preventiei si tratamentului dependentei de droguri. in acest context, Toma Mares, presedintele Federatiei Internationale a Comunitatilor Educative, filiala Romania, sustine ca pregatirea cadrelor didactice pentru a consilia tinerii in aceasta problema ar putea da roade in vederea reducerii fenomenului.

"Este nevoie sa mobilizam cadrele didactice in aceasta actiune si prin ei sa avertizam parintii asupra pericolelor la care sunt expusi copiii lor", a declarat Toma Mares. O alta problema cu care se confrunta tara noastra este alocarea insuficienta a fondurilor pentru programe speciale indreptate in special spre tineri, cei mai expusi la acest flagel.

"Principala cauza pentru care tinerii se apuca de droguri este curiozitatea. Asa se incepe, si complementar curiozitatii, exista teribilismul, nevoia de a epata in cadrul grupului din care fac parte si, evident, incet, incet, se creaza dependenta", explica sociologul Marius Pieleanu motivele pentru care tinerii recurg la droguri.

Romania, punct de tranzit al narcoticelor pe ruta Asia-Europa

Un alt motiv de ingrijorare este acela ca tara noastra se afla pe ruta de tranzit a narcoticelor, care uneste Asia de sud-vest cu Europa centrala si de vest, fapt care ar putea alimenta piata romaneasca de stupefiante. in raport se mai precizeaza ca si europenii au devenit interesati de productia drogurilor, lucru confirmat de crearea si a unui circuit invers al drogurilor de factura sintetica produse in partea nordica si cea vestica a Europei, cu destinatia principala Turcia. in ce priveste preferintele romanilor la capitolul droguri, cele mai cautate sunt heroina si marijuana, ele fiind urmate de drogurile sintetice de tip ecstasy, care sunt din ce in ce mai usor de procurat.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.