Multe dintre acestea au nevoie urgenta de ingrijire

In cimitirele satelor din stanga Prutului se gasesc o multime de morminte ale militarilor romani morti in cele doua razboaie mondiale. Unele dintre ele au fost refacute prin interventia Oficiului National pentru Cultul Eroilor (ONCE), institutie care continua traditia Asezamantului National Regina Maria pentru Cultul Eroilor din perioada interbelica.

Majoritatea mormintelor eroilor romani au fost ingrijite in tacere in perioada sovietica de preotii satelor, altele au fost distruse - cum este cazul celui din Chisinau, cartierul Botanica. Un caz recent al unei astfel de distrugeri este "Cimitirul Dragalina" din Tighina, ras de pe suprafata pamantului de buldozerele transnistrene. Cert este ca cele mai multe astfel de insemne au nevoie de refacere si ingrijire. ZIUA va prezinta cu sprijinul ONCE un fotoreportaj din mai multe sate basarabene.

Capela Chisinau

Fundatiile capelei osuar din Cimitirul Eroilor din Chisinau. Capela osuar a fost ridicata in 1935, adapostind oseminte ale soldatilor romani, rusi, austrieci si cehi din primul razboi mondial. Capela si cimitirul au fost distruse in perioada sovietica, fiind construit un spital, dezafectat in prezent.

Carahasani

Monument ridicat de Victor Boian in comuna Carahasani in memoria celor morti in razboaie in Basarabia. Victor Boian - cu o pensie de doar 400 de lei moldovenesti - aproximativ 30 de dolari - a reusit sa inchieie lucrarile la acest monument la 15 octombrie 2006.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.