Mitologia a incitat imaginatia multora dintre noi, iar legendele Olimpului au stat la baza multor opere de arta, de la sculpturi la temple, de la literatura la filme. Dar sa vedem pe scurt cine sint zeii cei mai importanti din mitologia greaca si cum au ramas ei in istoria culturii grecesti.

Zeus era zeitatea suprema a Greciei Antice, iar pentru a deveni stapinul cerurilor si pentru a conduce in cetatea Olimp, imparatia zeilor, si-a ucis tatal, pe Cronos, zeul timpului. S-a casatorit apoi cu Hera, sora lui, o zeita foarte frumoasa, dar geloasa. Sigur ca aceasta avea si motive sa fie astfel, Zeus fiind cunoscut printre ceilalti zei din Olimp un mare aventurier si cuceritor de muritoare. Bineinteles, de aventurile lui Zeus afla mai mereu vigilenta Hera, drept pentru care le pedepsea crunt. Zeus apare in reprezentarile din Antichitate cu un manunchi de fulgere in miini, semnul puterii. Era de-ajuns sa se minie pe cineva si imediat il trasnea.

- Hera era reprezentanta caminului si avea grija de tinerele fecioare care se maritau si erau in gratiile ei.

- Atena era fiica lui Zeus, aparuta din teasta lui. Era de asemenea si fiica lui Metis, pe care stapinul zeilor o inghitise, de teama Herei. Astfel ca atunci cind Atenei i-a venit sorocul sa se nasca, Zeus a simtit dureri cumplite in ceafa si l-a chemat pe Hefaistos, zeul mestesugurilor, sa-i crape cu toporul partea dureroasa. Asa s-a ivit pe lume Atena, zeita intelepciunii, a disciplinei si a mestesugurilor. Ea a inventat torsul si tesutul si a devenit protectoarea cetatii care-i poarta numele, Atena.

- Artemis este tot o fiica a lui Zeus din aventura sa cu Leto, zeita noptii. Era regina padurilor, zeita lunii, a vinatorii si a fidelitatii. In cinstea ei a fost ridicat templul din Efes, una dintre cele 7 minuni ale lumii. Fratele ei, Apolo, era zeul poeziei, muzicii si dansului. El le dezvaluia muritorilor, prin intermediul oracolelor, vointa lui Zeus. In templul sau de la Delphi, se afla si un oracol, care prezicea viitorul.

- Afrodita era cea mai frumoasa dintre zeitele Olimpului. Legenda spune ca s-a nascut pe insula Cipru, din spumele marii. Era zeita iubirii si a frumusetii. Desi era sotia zeului-fierar Hefaistos, cel mai urit dintre zei, ea a avut numerosi iubiti printre zei, dar si printre muritorii de rind. Fiul sau, zeul Eros, era copilul Afroditei cu Ares. Se povesteste ca Eros avea o tolba cu sageti de doua feluri: unele erau inmuiate in miere, iar altele in fiere. La ordinul mamei sale, Eros sageta muritorii de rind. Daca sageata care il atingea pe muritor era inmuiata in miere, atunci acesta avea o dragoste frumoasa cu aleasa lui, daca, din nefericire, sageata respectiva era inmuiata in fiere, vai si amar de muritorul respectiv.

- Hades - era zeul intunericului si al tarimului subpamintean. El primea mortii in lumea umbrelor si nu ingaduia niciunuia sa se mai intoarca de-acolo. De asemenea, cei care gresisera in fata zeilor cit timp erau in viata, pe tarimul lui Hades primeau tot felul de pedepse, unele mai aspre decit celelalte.

- Poseidon era cel de-al treilea frate al lui Zeus si era stapinul marilor si oceanelor. Cu ajutorul tridentului sau, stirnea furtuni, scotea la suprafata insule, crea riuri si izvoare si avea grija de navigatori, sau ii ineca pe cei care nu se supuneau ordinelor lui.

- Hestia era sora lui Zeus, zeita focului, cea mai casta dintre zeite.

- Hefaistos era fiul lui Zeus si al Herei, se spune ca mama sa atunci cind l-a nascut si l-a vazut atit de urit l-a aruncat din inaltul Olimpului. Ca urmare a acestei intimplari nefericite, Hefaistos a ramas schiop, dar Zeus l-a consolat mai tirziu, dindu-i-o de soata pe cea mai frumoasa dintre zeite, adica pe Afrodita. Hefaistos este zeul mestesugurilor. Impreuna cu ucenicii sai, ciclopii, el faurea atit fulgerele lui Zeus, precum si alte obiecte nemaivazute.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.