Fumatorii care vot sa renunte la acest viciu au acum o sansa in plus: medicamentul "Vareniclin", lansat de curand in Europa si existent de circa un an pe piata americana. "Vareniclin nu este un leac-minune, ci o substanta care, in contextul unui tratament complex, ofera o sansa reala pentru anularea dependentei de nicotina", a explicat Kai Fidorra, specialist in medicina interna/cardiologie si coordonator al departamentului de terapii pentru probleme circulatorii, cardiace si de diabet, in cadrul concernului farmaceutic Pfizer, producatorul "Vareniclin".

Noul medicament actioneaza direct asupra receptorilor de nicotina din creier, reducand "cererea" de tutun, la nivelul acestora. Astfel, cel putin cata vreme se iau pastilele, nu exista pericolul revenirii la fumat. "Vareniclin nu contine nicotina", subliniaza Kai Fidorra, aratand, in revista "Focus", ca, treptat, organismul are posibilitatea de a se obisnui cu abstinenta.

Dupa cum se stie, dependenta face ca nicotina sa stimuleze intr-atat productia de dopamina, substanta reponsabila cu starea de fericire, incat corpul nu mai poate sa-si regleze singur mecanismele de eliberare a acestui neurotransmitator. Or, cu ajutorul "Vareniclin", organismul reinvata sa produca "elementul fericirii", eliberandu-se de nevoia de nicotina. "Medicamentul" a fost testat in sase randuri, pe 5000 de fumatori, alaturi de alte metode anti-fumat, precum antidepresivul pe baza de bupropion.

Cu acesta din urma, s-a dublat numarul celor care au renuntat pe termen lung la fumat, pe cand, cu "Vareniclin", cifra abandonului s-a triplat! In plus, trebuie precizat ca, pentru o eficienta maxima, antidepresivul trebuie combinat cu terapie comportamentala. In cazul "Vareniclin", tratamentul dureaza, de regula, 12 saptamani, singurul efect secundar fiind minor: usoara stare de greata, care dispare in timp. Medicamentul se elibereaza numai pe baza de reteta, costul sau fiind destul de piperat: 4 euro pe zi de terapie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.