Conflictele fac parte din viata de zi cu zi si nu trebuie sa vedem doar partea proasta a acestora, pentru ca ele pot impulsiona schimbarea si pot genera progresul in cadrul companiei.

Tipologia conflictelor la locul de munca este diversa si complicata, ca si cauzalitatea acestora. "Cind vorbim de cauzalitate, in primul rind ne referim la subiectivitatea conflictelor, care poate fi mai mare sau mai mica. Adica fiecare angajat interpreteaza intr-un mod sau altul un conflict, se raporteaza particular la acesta, se implica sau se lasa implicat, insa cel mai dificil este atunci cind il creeaza si il intretine.

Toate acestea sint aspecte extrem de importante atunci cind incercam sa 'diagnosticam>> si sa rezolvam un conflict indiferent ca este unul pe verticala, cu seful, pe orizontala, cu unul sau mai multi colegi, sau intern, cu tine insuti", spune Loredana Vladareanu, HR Consultant BIA (Business Intelligence Alliance).

In business, conflictele din planul ideilor conduc la inovatie. La intensitati mari insa, acestea degenereaza, aducind in prim-plan violenta, distructivitatea, umilirea. "Efectele sint negative si imediate: distrugerea armoniei in echipa, demotivarea, scaderea productivitatii, sabotajul. Schimbul de idei nu mai este posibil. Este doar o lupta in care, pe termen lung, nu mai exista invingatori, ci doar perdanti.

Ajungem sa fim implicati in repetate rinduri in tot felul de conflicte pentru ca, inconstient, le atragem. Psihanaliza a demonstrat elocvent ca toti sintem purtatorii unei istorii personale ce ne-a afectat si continua sa ne afecteze modul in care percepem lumea si pe ceilalti. Daca avem o istorie in care agresiunile, abuzurile, umilintele au fost frecvente, vom cauta inconstient mediile conflictuale, vom atrage inconstient agresorii sau vom deveni noi insine agresori", spune Virgiliu Ricu, psihanalist Life&Executive Coach.

Copilaria afecteaza meseria

Daca ar fi sa asemanam personalitatea umana cu o casa, atunci experientelor din prima copilarie le-ar corespunde temelia casei. "Pentru a fi stabila si rezistenta o casa trebuie sa aiba o fundatie solida. La fel, achizitiile facute in copilarie sint extrem de importante si pe ele se cladesc toate celelalte achizitii ulterioare.

Mai mult, problemele nerezolvate din copilarie continua sa ne afecteze viata la maturitate. Este foarte usor, de exemplu, sa sesizezi cum, in organizatii, oamenii se comporta cu sefii lor intr-un mod ce aminteste de felul in care copiii se comporta cu parintii lor. Daca relatia cu parintii nostri nu a fost una prea buna, ci marcata de agresivitati, umilinte sau indiferenta, atunci este foarte probabil ca si relatia cu sefii sa fie una similara. Daca am fost in rivalitate cu fratele sau sora, atunci foarte probabil vom intra usor in competitie cu un coleg sau cu o colega", explica Virgiliu Ricu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.