Ministrul educatiei, Mihail Hardau si reprezentanti ai Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti s-au intalnit pentru a analiza situatia crizei de locuri pentru prescolari in gradinitele din Capitala.

Chiar daca la finalul celor cateva ore de dezbateri nu s-au gasit solutii concrete de rezolvare a crizei locurilor din gradinitele din Capitala, Hardau si seful ISMB, Cristian Alexandrescu au promis "marea cu sarea". Cel din urma chiar a surprins cu ultima declaratie facuta: "Nu am cum sa garantez ca nu vor fi probleme in toamna, dar incercam sa avem un numar cat mai mare de spatii, un numar cat mai mare de cereri solutionate", a conchis Alexandrescu.

Ministrul educatiei, Mihail Hardau, a declarat ca in prezent exista un deficit de peste opt mii de locuri dupa cererile concrete depuse de parinti. Hardau a mai spus ca in cursul saptamanii viitoare va avea o intalnire cu primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, pentru a discuta solutiile pe care le poate oferi municipalitatea.

Mihail Hardau a spus ca a evaluat situatia la nivelul fiecarui sector, iar pana la sfarsitul saptamanii va avea o situatie clara. Hardau a apreciat ca pana in toamna se vor asigura locuri pentru cei peste 8.000 de copii care solicita spatii si nu au.

Pe de alta parte, el a spus ca exista cereri si pentru copiii care au nevoie de un spatiu in gradinita abia peste doi ani. Potrivit declaratiei ministrului, proiectul Ministerului Educatiei si Cercetarii vizeaza organizarea de spatii noi, extinderea celor vechi si reabilitarea altor spatii existente.

"Avem fonduri si pentru a recupera spatiile pierdute prin retrocedari. Pana in toamna pot fi amenajate aceste spatii", a mai precizat Hardau. Prin programul MEdC sunt finantate in prezent peste 700 de gradinite la nivel national. "Voi aloca fonduri suplimentare pentru Bucuresti. Am constatat ca fondurile pentru reabilitari si spatii noi nu rezolva problema pentru Bucuresti. Reabilitam scolile si ramaneau gradinitele. Am primit o cerere exagerata de 24 miliarde de lei pentru gradinite. Nu am acceptat. Vom organiza totul astfel, incat sa nu fie probleme in toamna", a mai spus ministrul educatiei.

La randul lui, inspectorul general scolar al Capitalei, Cristian Alexandrescu (foto), a declarat ca pana in toamna vor fi construite gradinite noi, cu sprijinul primariei, iar altele vor fi extinse pe spatiile deja existente. "in bugetele Consiliilor locale exista deja prevazute fonduri pentru amenajarea unor noi gradinite. Cautam posibilitatea ca toti copiii sa intre in gradinite de la trei ani.

Am cazut de acord sa analizam serios situatia, apoi, in doua saptamani, vom putea spune cum poate fi pus in valoare proiectul pe Bucuresti, respectiv cati copii putem inscrie, cate grupe si unde vor fi spatiile noi", a spus Alexandrescu. Potrivit sefului Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti, intentia autoritatilor este ca un numar cat mai mare de copii sa fie inscrisi in gradinite la 15 septembrie.

Daca va fi realizata cuprinderea in gradinite a tuturor celor 10.000 de copii pentru care exista deja cereri, ar fi nevoie teoretic de aproximativ 1.000 de educatoare, adica o crestere cu aproximativ 34 la suta a angajatilor din acest sector, a afirmat Cristian Alexandrescu. Totodata, seful ISMB a mai spus ca pentru 2.000-3.000 de locuri, sigur nu exista nici o problema, pentru restul de pana la 10.000 sunt cautate solutii. Pana in 2008, prin
Proiectul "Educatia timpurie" al MEdC, toti copiii, de la varsta de trei ani, trebuie sa aiba asigurat un loc in gradinita.

"Nu am cum sa garantez ca nu vor fi probleme in toamna, dar incercam sa avem un numar cat mai mare de spatii, un numar cat mai mare de cereri solutionate. Dar asta numai dupa analiza situatiei reale a spatiilor si unitatilor scolare existente. Fonduri pentru astfel de actiuni vin de la MEdC pentru extinderea celor 24 de unitati si a altor unitati care vor beneficia de acest regim.

Exista 15 gradinite care sunt cuprinse in proiectul cu Banca Mondiala, initiat de Primaria Capitalei si alte patru, cinci unitati pe fiecare sector, prin administratiile locale. si in anul scolar viitor s-ar putea sa mai avem grupe cu mai mult de 20 de copii, dar acum nu putem realiza micsorarea numarului", a conchis Alexandrescu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.