In martie, anul acesta, se implinesc patru ani de cand Primaria Bucurestiului a demarat cea mai ampla campanie de prindere, sterilizare si euthanasiere dupa caz, a cainilor fara stapan, ca o forma de protectie a cetatenilor care au intrat in "clubul celor muscati de patrupedele flamande si salbaticite". Cu toate acestea, in Capitala, in prezent, sunt la fel de multi maidanezi ca si inainte, zilnic numarul persoanelor muscate fiind de aproape 40, in crestere fata de anul trecut. Si asta, in timp ce toata conducerea Administratiei de Supraveghere a Animalelor este plecata la diferite specializari, undeva in afara orasului.

O estimare a situatiei maidanezilor de anul trecut arata ca la nivelul Capitalei exista in jur de, nici mai mult nici mai putin, 60.000 de caini.

Cifra reala nu se poate stabili, insa, cu exactitate. Asadar, nu-i de mirare ca si numarul persoanelor muscate este in crestere.

"La noi este o activitate in foc continuu in ceea ce priveste persoanele muscate de animale, si in mod special de caini, fie ei maidanezi sau cu stapan. Ba chiar, conform bazei de date, numarul acestora a crescut fata de anul 2004. In prezent, media pe zi este de 35-40 de pacienti, in timp ce anul trecut se prezentau cam 27 de cazuri pe zi", a declarat Adrian Streinu Cercel, directorul Centrului Antirabic de la Institutul Matei Bals. "Numai in luna ianuarie s-au prezentat 1.098 de persoane muscate de animale, dintre care 883 de adulti si 215 copii. Iar dintre acestia, muscati de caini vagabonzi au fost 653, iar 346 de patrupede cu stapan, in timp ce 99 au fost atacate de alte animale", a mai adaugat Adrian Streinu Cercel.

La randul sau, Simona Panaitescu, directoarea Administratiei pentru Supravegherea Animalelor, in recreatia dintre cursuri, a declarat scurt ca este multumita de felul in care decurge actiunea de ridicare a cainilor fara stapan. "In prezent lucreaza 10 echipaje si zilnic sunt adunati cate 20 de caini. Si spre deosebire de anii trecuti, acum functioneaza si baza de la Chiajna pentru adunarea acestora. Insa desigur acum, iarna este mai greu, vremea impiedicandu-ne sa fim eficienti", a spus Simona Panaitescu. Chiar si asa, un simplu calcul arata ca intr-un an se pot strange de-abia 26.000 de maidanezi, adica nici macar jumatate din cei 60.000 existenti.

Taxa de adoptie este de 1.500.000 lei

Dupa ce aproape un an Administratia de Supraveghere a Animalelor a fost desfiintata si apoi reinfiintata, pentru a diminua cat mai mult efectele daunatoare ale maidanezilor, Primaria a incercat mai multe masuri, insa fara succes. Astfel, pentru a pune capat adoptiilor de maidanezi de catre anumite persoane, care mai apoi le dadeau drumul tot pe strada, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a votat, prin septembrie 2004, majorarea taxei de adoptie de la 300.000 la 1.500.000 lei. Traian Basescu, pe atunci primar general, explica: "Jumatate din cainii prinsi de Serviciul de Ecarisaj erau recuperati de diferite persoane si eliberati pe strazi. Am primit sute de reclamatii in sensul acesta, iar persoanele care-i recupereaza sunt probabil finantate de diverse asociatii. Poate daca marim taxa, nu le mai da mana".

In ceea ce priveste asociatiile care lupta pentru drepturile la viata a patrupedelor, pot adopta caini doar daca fac dovada detinerii unui adapost pentru cazarea cainilor fara stapan, autorizat de catre Directia Sanitar-Veterinara a Municipiului Bucuresti sau de cea judeteana. In plus, trebuie sa prezinte copie dupa contractul de asistenta sanitar-veterinara si sa dea o declaratie privind capacitatea de cazare a adapostului detinut, pentru a fi evitata supraaglomerarea adapostului.

Insa, tot CGMB a adoptat o hotarare prin care ingreuneaza munca Administratiei de Supraveghere a Animalelor, deoarece ASA poate strange maidanezii doar pe baza petitiilor scrise ale persoanelor fizice si juridice, ceea ce inseamna o eficacitate mai scazuta a acestui proces.

Repetenti la maidanezi

Bucurestiul poate fi numit si "oras al comunitarilor", fiind considerat pe primul loc la acest capitol intre orasele civilizate. Surse oficiale din Primarie recunosc ca diferenta dintre noi si alte orase este enorma: "Daca la noi, intr-un an, adunam zeci de caini, un oras german, de exemplu, are probleme cu doar 100 de caini".

"Desigur, in acest aspect nu se pot compara nici posibilitatile financiare pe care le au alte tari fata de noi. Dar probleme de acest gen intampina si tari din Uniunea Europeana, precum Grecia, Spania, Italia, Olanda. Totusi, daca ne comparam cu orase din Austria, Germania, Franta, tari cu un standard ridicat de viata, putem spune intr-adevar ca suntem pe primul loc la acest capitol", a declarat Ioana Tomescu, directorul Fundatiei "Patru Labute" din Romania.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.