Romanii plecati de zeci de ani la munca in strainatate aleg sa se intoarca in tara, in ultimul an, pentru ca Romania le poate oferi acum, pe linga o familie si prieteni, pozitii de top intr-o piata atractiva.

Au plecat din Romania pentru a cistiga mai multi bani sau pentru a se specializa in domenii inca nedescoperite la noi in tara. Au in spate ani de experienta profesionala pe piete occidentale, in companii cu o cultura organizationala foarte bine pusa la punct. Acum, o parte dintre ei iau calea inapoi spre tara natala. Procesul invers al brain-drain-ului dinspre Vest spre Est este vizibil abia din ultimul an.

Primul exemplu de notorietate a fost Liliana Solomon: a lucrat in Europa in sectorul telecomunicatiilor, unde a ajuns director financiar. In Romania, Vodafone a promovat-o la director pe tara. Cel mai recent exemplu este Cristian Gavrilescu, arhitect de zgirie-nori, care se intoarce pentru ca ar vrea sa isi deschida propria afacere.

Specialistii in resurse umane numesc acest nou fenomen "repatrierea specialistilor romani" si au observat si un profil al protagonistilor. Acestia sint plecati de ani buni in strainatate, vor sa evolueze in cariera pe posturi inalte in Romania, unde le e mai simplu si unde piata devenita atractiva face posibila chiar deschiderea unei afaceri proprii.

Criza de competente

Cei mai multi dintre romanii care au contactat telefonic, sau trimitind un CV, companiile romanesti de recrutare sint persoane "trecute de o anumita virsta, care au o experienta de munca de citiva ani in afara, care nu au o familie acolo sau nu au prins radacini in tara in care au muncit", explica Ana Maria Hortopan, Senior HR la firma de recrutare Adecco. Ea spune ca emigrantii romani "vin cu o specializare obtinuta in afara care este mult mai apreciata aici", cunosc tehnologii noi in domenii in care Romania nu a ajuns la acelasi grad de evolutie.

"Ei vin aici cu un bagaj de de informatii net superior celorlalti", ceea ce le poate asigura in Romania functii de conducere si "sansele sint mai mari acasa, unde intra intr-o competitie perfect corecta", arata Hortopan. Aceasta da exemplul unui arhitect plecat in Canada de peste 16 ani care, desi este un foarte bun specialist, s-a lovit de bariera nativitatii in avansarea in cariera, motiv pentru care s-a decis sa vina in tara.

Un alt caz este cel al unui roman care, dupa mai bine de 30 de ani de experienta de munca in Canada, de unde a obtinut si cetatenia, si in Texas, unde are acum domiciliul, a revenit in Romania si va incepe o colaborare cu o firma de constructii. Insa Andreea Calin, consultant senior la AIMS Human Capital Romania, atrage atentia ca "experienta de munca in afara nu mai e un pasaport automat pentru functii inalte in Romania" si ca cei care se intorc nu ar trebui sa aiba asteptari foarte mari.

"Romania este o provocare"

Ariel Ungureanu, Business Development Consultant la agentia de recrutare Barnett McCall, spune ca, din decembrie, primesc "cam zece cereri pe zi din partea candidatilor din afara, cei mai multi sint romani si dintre acestia 80% sint superspecialisti, care se intorc in domenii in care exista o dezvoltare puternica acum, costructii, pharma, IT, inginerie, telecom si mai ales care-si permit sa le plateasca salariile si costurile de acomodare (asigurari medicale, gradinita pentru copii)". Acesta spune ca, pentru ei, "Romania este o provocare" acum si isi pot gasi joburi atractive si chiar se pot lansa in afaceri proprii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.