Obiectele de podoaba din secolul al IV-lea, provenind de la colectii publice din toata tara, sunt expuse, timp de doua luni, la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj. Vizitatorii pot vedea aproape 400 de piese de podoaba, de toaleta si accesorii vestimentare, apartinand culturii cunoscute sub denumirea de Santana de Mures, descoperite in morminte sau asezari ale inceputului epocii barbare. Expozitia itineranta a fost constituita la initiativa Muzeului de Istorie din Barlad.

Piesele de podoaba arata gustul pentru frumos al femeilor barbare, din zona nord-dunareana, care prefera margelele policrome, pietrele fine, in special cele din cornalina, sortiment de piatra semipretioasa. Cele mai apreciate si mai usor de procurat erau margelele din pasta de sticla, urmau cele din coral, pandantivele de tip scoica, din Golful Persic, sau margelele de chihlimbar din Marea Baltica. Pandantivele erau confectionate din corn de cerb, iar amuletele prismatice, decorate in cercuri concentrice, similare podoabelor romane de tip ghioaga lui Hercule.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.