Marchiza Du Chatelet a fost mama, sotie, matematician, fizician, scriitor si amanta a lui Voltaire

Volumul biografic "O Doamna de spirit: biografia Marchizei Du Chatelet", scrisa de Judith Zinsser, poate fi interpretat ca o adevarata istorie misterioasa. Ca fiica, sotie si mama, marchiza si-a indeplinit indatoririle cu constiinciozitate. Nascuta la Paris, in 1706 intr-o familie nobila, Gabrielle Emilie le Tonnelier de Breteuil a luat lectii de eticheta, oratorie si bune maniere. La varsta de 18 ani, tanara s-a casatorit cu marchziul Du Chatelet-Lomont, ofiter de cariera si membru al uneia dintre cele mai renumite familii de nobili francezi.

Casatorita fiind, Gabrielle Emilie a fost o adevarata doamna a casei, a supervizat educatia copiilor, urmarind cele mai bune interese ale familiei. Si-a gasit timp insa si pentru placerile personale, facand excursii de shopping la Paris si participand la baluri mascate.

Toata lumea se intreaba cum a ajuns aceasta doamna "de lume" supusa conventiilor, sa fie matematician si fizician, precum si traducator al lui Newton, Descartes si Leibniz. Mai mult decat atat, marchiza a fost si amanta lui Voltaire.

Desi au ramas foarte multe scrieri de pe urma marchizei, scrisori si documente, biografa Zinsser s-a confruntat cu perioade "albe", in care lipsesc cu desavarsire informatiile. De exemplu, se stie foarte putin despre copilaria lui Emilie si care a fost momentul sau ce a determinat schimbarea de atitudine a acesteia.

Marchiza era o persoana nonconformista, care nu accepta standardele epocii sale. Ea scria ca "fetele din lumea buna a secolului al-VIII-lea" erau educate cu "pietate crestina, cu notiuni de morala si virtute... Insa eu, daca as fi rege, as infiinta scoli adevarate pentru fete".

Ambitia ei nu putea fi niciodata potolita. De-a lungul vietii a facut tot posibilul pentru a-si atinge scopurile, fara sa se simta vinovata si fara sa fie chinuita de indoieli. A studiat cosmosul, a jucat in piese de teatru, a fost in anturajul reginei si a avut multi amanti.

Voltaire era deja un scriitor renumit, cu mare influenta, cand a intalnit-o pe marchiza in Paris, in 1733. Astfel, ea a fost protejata de acesta, care a aparat-o de consecintele legale ale actiunilor si actelor sale de razvratire. In 1735, cei doi s-au retras la Cirey, un domeniu al familiei Du Chatelet, unde au studiat, au citit impreuna, au facut tot soiul de experimente stiintifice si au scris carti. Du Chatelet credea ca Cirey era "paradisul pe pamant" in ceea ce priveste activitatea sa academica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.