Sint foarte putine spectacolele care se bucura, in mod egal, de aprecierile criticii si ale publicului. "Revizorul" montat de Horatiu Malaele la Teatrul de Comedie este unul dintre aceste pasari rare.

Directia de scena este impecabila, jocul actorilor - fara repros, iar lectura celebrei piese a lui Gogol este una profund inedita si fascineaza prin prospetimea valentelor revelate, dar si prin rezervele de rafinata ironie ce ies la iveala surprinzator, de unde nu te-ai astepta. In toata aceasta armonioasa alcatuire, George Mihaita joaca rolul primarului atingind o performanta actoriceasca foarte greu de egalat si, in orice caz, cu nimic sub nivelul celor nominalizate la Premiile UNITER! Indiferent din ce unghi privim lucrurile, aceasta bijuterie teatrala, cizelata cu migala unui miniaturist chinez, nu putea lipsi de pe lista cu nominalizari, oricit apetit ar avea juratii pentru excelente in domeniul experimentelor pe baza de excentricitati expirate. Asta, ca sa abuzam un pic de cuvinte cu "ex", pentru a defini unele criterii... exterioare judecatilor autentice de valoare.

Ostilitati mocnite, ca metoda de jurizare

Nu e un secret pentru nimeni ca UNITER-ul este o mica enclava in interiorul careia, de obicei, premiile se impart frateste, dupa judecati nu intotdeauna obiective. Oricine rasfoieste pe internet seria de ani si ani a Galelor UNITER, va descoperi un algoritm dupa care premiile revin, ciclic, acelorasi creatori. Regizorul "Revizorului", Horatiu Malaele, a devenit, in ultimii cinci ani, persona nongrata in raport cu doamnele cronicarese din Senatul UNITER. In cartea sa, "Horatiu despre Malaele" se exprima astfel despre una dintre senioarele criticii autohtone: "Ce poti cere unei femei care, la premierele ultimilor douazeci de ani tuseste, foieste, bombane, bufneste, vorbeste, susoteste, se-agita, asuda, scrisneste, pleaca, se-ntoarce, iar pleaca, casca, adoarme, se scoala, iar casca, dind senzatia unui spectacol interactiv sau a unei regii anormale." O alta doamna "uniteriana" este astfel definita: "Idiot+cretin+imbecil=idiocrecil. O idiocrecila care miroase de parca ar fi mincat un cadavru, pitica si cu nasu-n gura, imi plimba vorbe de hartuire. Viata pare ridicola si la indemina prostilor." Nu le iarta nici pe incepatoarele in ale criticii teatrale, "fete cucuiete care au minimalizat pina la zero excesele mele teatrale, adeverind ca menopauza prematura are consecinte dramatice si in plan intelectual." Sigur ca nu-i convine nimanui sa fie astfel executat cu "vitrion", dar oftica personala revarsata asupra unui intreg spectacol si, mai ales, asupra unui alt actor, Mihaita, care n-are niciun amestec in polemicile lui Malaele cu "damele bine" de la UNITER, este, totusi, un fapt execrabil, ca sa revenim la ex-uri. Oricum, din cauza gurii sale slobode, Malaele n-a luat nici Premiul UNITER pentru magnificul rol jucat in "Unchiul Vanea", la "Bulandra", acum citiva ani! L-am intrebat cum comenteaza aceasta noua lovitura sub centura si a spus doar ca e trist si atit. Nici George Mihaita nu s-a intrecut in consideratiuni, consolindu-se si el, dupa posibilitati: "Alexandru Tocilescu (important membru al Senatului UNITER) mi-a spus: Nicolae Prelipceanu (membru al juriului) a scris, Aceste cuvinte si multe, multe altele, valoreaza pentru mine mai mult decit un trofeu."

Involburari in culise

Surse din interiorul UNITER afirma ca nominalizarile de anul acesta s-au lasat cu oarece "framintari" intestine. Criticul Marina Constantinescu (realizatoarea emisiunii "Nocturne", TVR) a fost revoltata de ultranominalizarea "Purificarii" clujene a lui Andrei Serban (debut, actrita in rol principal, actor in rol principal, regie, spectacol) si a declarat ca lista cu nominalizari de anul acesta este "varza". Un alt membru de baza al Senatului UNITER, Ludmila Patlanjoglu (presedinte al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru), a parasit cinstita adunare, in semn de protest. Interesant este ca, unul dintre membrii juriului, Nicolae Prelipceanu, a scris in cronica sa din "Romania libera" ca Mihaita, "in rolul primarului, atinge un virf al carierei sale de actor comic" iar spectacolul, in sine, este "o realizare de palmares"! Pe de alta parte, Iulia Popovici, care a stabilit componenta juriului, la cererea lui Ion Caramitru, spune ca "Revizorul" nici n-a intrat in calcul ca spectacol, singurul care a fost supus votului fiind George Mihaita, la categoria cel mai bun actor. In spiritul sportivitatii, am cerut si parerea presedintelui UNITER (director, totodata, al Galei Premiilor UNITER), Ion Caramitru: "Nu am dreptul sa ma exprim in ceea ce priveste nominalizarile, juriul este direct responsabil pentru deciziile sale. Dar, pentru ca eu sint cel care am numit juriul, ma declar solidar cu alegerile sale. Frustrari si enervari au fost in fiecare an, amintiti-va ce scandal si ce urlete s-au stirnit atunci cind in juriul final au fost Andrei Plesu, Nicolae Manolescu si Gabriela Adamesteanu! Critica este impartita, fiecare are preferinte, favoriti... De aceea, schimb juriul in fiecare an. Intr-adevar, "Revizorul" de la Comedie este un spectacol foarte bun, dar juriul a preferat alte spectacole..." Si, uite asa, fix ca la selectia Eurovision, toata lumea se spala pe miini, nimeni n-a tras nicio sfoara, totul este minunat, atita doar ca pe lista de nominalizari exista citeva creatii contestabile, in timp ce altele, incontestabile, lipsesc de la apel!


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.