Cartile de consum continua sa apara ca niste ciuperci de ipsos dupa ploaie. Desi sunt “de consum”, din ele nici macar un ghiveci (cultural) nu poti face, ca-ti inclesteaza gura.

Editurile se iluzioneaza ca din aceasta literatura de consum, mai curand "de consumatie", ca niste dame prestatoare de servicii, iese profit. Sigur, nimeni nu se gandeste la profitul cultural, toate simturile se indreapta spre profitul material. Peste un secol, istoricii literari vor taxa aceasta perioada drept una de invazie a nimicului cultural si de moarte a literaturii. De ce-am fi tristi? Si totusi... cum zicea poetul. Mai sunt edituri care iubesc literatura si pe langa ea, chiar si pe noi. Editura Paralela 45, unde pana de curand a lucrat si indragostitul de literatura Gheorghe Craciun, stins prematur din viata, a reusit un frumos proiect literar care a cuprins editarea unor lucrari ale scriitorilor din Moldova (noastra), o initiativa laudabila, mai ales in situatia in care pe la editurile "cu fite" se vehiculeaza ideea slugarnica cum ca literatura romana nu e rentabila, motiv pentru care nu e agreata. Recent, editura a lansat cateva carti la Botosani, Piatra Neamt si Iasi, cu sprijinul unor oameni de cultura, intelectuali care (inca) mai cred in literatura.

Insula Matriochka, un roman de Gellu Dorian. Este vorba despre o romanca ajunsa, nu stim cum, in America. Pana aici, o banala stire de presa, doar ca, pentru ea, asta inseamna, ca pentru o buna parte a romanilor, indeplinirea visului de o viata. Viata ei n-a fost, insa, una a unei femei banale, dimpotriva, a fost viata unei femei nonconformiste care si-a trait primii 30 si mai bine de ani in Romania comunista, cu tot ceea ce presupune acest lucru: teama, inchisoare, colaborare cu Securitatea ti tradarea cunoscutilor pentru a nu ajunge din nou detinuta. Mizerii care o fac sa inchida in sine toate femeile care au fost si ar fi putut fi, precum o veritabila papusa ruseasca.

Batranul si Marta, un romant si cateva povestiri, scrise de Adrian Alui Gheorghe, chiar daca titlul trimite elegant la cel al unei povestiri scrise de E. Hemingway. Este povestea unuia dintre cele mai orgolioase razboaie cu putinta: acela dintre cititorul care vrea sa-ti supuna cartile si creatorul parabolicului imperiu al acestora. Un razboi care se poarta cu pierderi grele, prin tributuri de vieti omenesti, dupa regulile oricarui labirint, dupa cum marturiseste insusi autorul.

Divina Paradoxalia este o Antologie de poezie realizata de acelasi Adrian Alui Gheorghe, cel care a facut o recuperare a operei poetice a lui Aurel Dumitrascu, despre care criticul Gheorghe Grigurcu scria ca "a refacut traiectoria intunecata a creatorilor morti de timpuriu". E reconfortant sa observi ca unii intelectuali se mai gandesc si la cultura romana, nu doar la profiturile imediate.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.