Birourile strimte, baile comune, cafeaua slaba si colegii guralivi sint doar citiva dintre factorii care contribuie la stresul angajatilor. Oamenii de stiinta cauta remedii.

Scaderea capacitatii intelectuale, a celei intuitive, cresterea riscului de imbolnavire si imbatrinirea prematura sint numai citeva dintre efectele stresului ocupational, scrie publicatia "New Scientist". Peste 95% dintre vizitele la medicul de familie sint provocate de stresul cronic, stare care afecteaza deopotriva angajatul si angajatorul, indica estimarile Organizatiei Internationale a Muncii. Chiulul de la serviciu, scaderea productivitatii, cheltuielile cu asigurarile medicale contribuie, la rindul lor, la o scadere cu 10% din produsul intern brut al unui stat. Publicatia "New Scientist" a stabilit sase pasi care pot imbunatati situatia.

Romanii nu au stresuri fine

Cind vine vorba despre angajatii din Romania, situatia nu este insa atit de usor de reparat precum cea din tarile occidentale, crede Ionut Balintoni, reprezentantul agentiei de recrutare Qualia. "La noi, problemele nu sint de asa finete, ci mult mai de baza. Principalul factor de stres al autohtonilor vine din nesiguranta si neclaritatea obiectivelor si a ceea ce trebuie facut", adauga Balintoni. El mai spune ca, in companiile de la noi din tara, nu exista un specialist in metodele de inlaturare a stresului, ba, mai mult, managerii nici macar nu-si pun astfel de probleme, chiar daca ele pot sa duca inclusiv la demisia angajatului.

De aceeasi parere este si George Butunoiu, Managing Partner al firmei de consultanta in resurse umane cu acelasi nume. "In studiile anuale pe Europa, referitoare la stres, romanii apar sistematic pe ultimul loc, cu un grad de neincredere generalizata mare. Romanii cred cel mai putin in colegii lor si in sefi", adauga Butunoiu. El constata ca majoritatea firmelor autohtone investesc in locatii aerisite si confortabile doar daca isi amortizeaza sumele alocate.

Vecinii si clima

"Creeaza-ti un spatiu bun" este prima sugestie a New Scientist pentru aceste probleme. Daca biroul la care lucreaza cineva se afla in proximitatea vreunui coleg cu chef de vorba, lumina naturala abia se face simtita, aerul conditionat nu functioneaza, scaunul este incomod si daca intimitatea tinde spre zero, ziua de munca este ca si compromisa. Jacqueline Vischer de la Universitatea Montreal din Canada a studiat impactul pe care-l are mediul in care lucreaza angajatii asupra psihicului lor, dar si asupra starilor fizice.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.