Profesionisti, bibliotecari, documentaristi, arhivisti erau adesea « puncte de trecere obligatorii» pentru a avea accesul la resursele relativ rare. O data cu Internetul acestia si-au pierdut acest monopol.

In aceasta perspectiva mai multe asociatii europene de profesionisti in informare si documentare s-au angajat de cateva decenii intr-un demers colectiv de definire a competentelor care sunt necesare in prezent (Euroreferential) si al certificarii acestor competente profesionale (Eurocertificare). Aceste instrumente insotesc schimbarea necesara a unei profesii foarte variate, complexe, dar care este adeseori necunoscuta sau nerecunoscuta. Initiatorii acestui demers colectiv au pariat ca intr-o perioada de 5 pana la 10 ani aceste instrumente se vor impune, atat de partea « angajatorilor » care vor resimti din ce in ce mai mult nevoia presanta de a le folosi, fie de partea profesionistilor care stiu foarte bine situatia cunostintelor si a diplomelor obtinute de pe bancile scolii sau ale universitatilor care garanteaza din ce in ce mai putin o buna exersare a unei meserii care se schimba foarte repede.
In acest context de schimbari profunde, profesionistii romani din domeniul bibliotecii si al documentarii nu vor sa ramana in urma si doresc sa profite de sansa astfel oferita pentru a li se recunoaste astazi competentele si rolul lor. Contactele regulate din ultimii zece ani intre profesionistii romani si expertii francezi au permis inceperea construirii a unui dispozitiv apropiat bazat pe Euroreferential (in prezent tradus si in limba romana) si pe Eurocertificarea CERTIDoc.

Pe 9 februarie 2007, ADBS a primit la sediul sau din Paris o delegatie romana condusa de dl. dr. Florin Rotaru, directorul Bibliotecii Metropolitane Bucuresti. Din partea consortiului CERTIDoc si a ADBS au fost prezenti Jean Michel, fostul Presedinte al Asociatiei si actualul Presedinte al Comisiei directoare a Certificarii din ADBS dl. Eric Sutter, expert in cadrul consortiului CERTIDoc si dna. Laurence Dapon, reprezentant general al ADBS.
Deoarece creareea ex nihilo a unei certificari romanesti pare dificila pe termen scurt, s-a hotarat demararea sa intr-o faza de certificare de catre ADBS a pana la zece profesionisti romani voluntari, bibliotecari sau documentaristi. Partea romana isi asuma sarcina identificarii candidatilor, a sprijinirii acestora in vederea intocmirii dosarelor lor si a desemnarii unui expert sau doi pentru a participa in juriul de certificare. Partea franceza (ADBS) se va implica in organizarea la Bucuresti a unei actiuni de motivare si de formare a candidatilor, cat si in gestionarea procesului de certificare. « Certificatii » vor primi la final Eurocertificarea CERTIDoc de la ADBS.
Cele doua asociatii, ABIDOR (Asociatia Bibliotecarilor si Documentaristilor din Romania) si ADBS, au acceptat, de asemenea, principiul unei cooperari in materie de formare continua a bibliotecarilor si documentaristilor romani prin adoptarea unui plan general de formare.

In acelasi sens, cele doua asociatii si-au acordat sprijin pe principiul actiunilor de motivare/sensibilizare a responsabililor politici, economici si culturali romani pentru dezvoltarea unui profesionalism in acest domeniu al bibliotecilor, al documentarii si al gestionarii informatiei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.