Preturile locuintelor din capitala Austriei tind sa ajunga la valoarea celor din Paris sau Madrid in ceea ce priveste pretul de achizitionare.

Cumpararea unui apartament in Viena presupune un efort financiar substantial. Chiar daca se afla in centrul Europei, valoarea locuintelor din acest oras poate fi comparata cu a celor din marile capitale vest-europene. Acest lucru poate fi explicat prin cererea destul de mare existenta pe aceasta piata, precum si de nivelul destul de mare perceput la chirii.

De asemenea, Viena este unul dintre cele mai importante orase turistice ale Europei, fapt ce poate justifica partial pretul mare perceput la proprietatile imobiliare. Un alt element esential al pietei imobiliare vieneze este si faptul ca majoritatea locuintelor scoase la vinzare se afla in zone semicentrale, destul de aproape de centrul orasului, iar locatia unui astfel de apartament este esentiala in stabilirea pretului.

Alti factori care influenteaza pretul proprietatilor imobiliare sint suprafata locuintei respective, situarea lor in zone cu acces facil la mijloace de transport in comun sau in apropierea unor scoli sau spatii verzi. Piata imobiliara din Viena este o piata matura, fara mari fluctuatii de preturi, iar cel mai interesant lucru de pe aceasta piata este nivelul mare al chiriei. Viena este impartita administrativ in 23 de districte, iar centrul orasului poate fi incadrat in districtele unu-noua. Cu cit locatia unui imobil este mai aproape de aceste districte, cu atit pretul cerut pentru un apartament este mai mare.

Garsoniere cu preturi variate

Cele mai ieftine locuinte din Viena sint reprezentate de segmentul garsonierelor. Astfel de oferte se gasesc atit in zone centrale sau semicentrale, cit si in cele periferice. Diferentele de pret dintre acestea sint date de district, de suprafata, precum si de anul constructiei al imobilului in care sint situate acestea.

O garsoniera de 34 mp, renovata recent pe interior, situata in districtul 13, considerat periferic, dintr-un imobil construit in 1980, valoreaza 70.000 de euro. Cu cit districtul in care este situata garsoniera este mai aproape de centru, cu atit pretul este mai mare. Astfel, in districtul 15, considerat semicentral, intr-o zona destul de aproape de districtul sase, considerat zona centrala, o garsoniera de 45 mp ce necesita renovari, situata intr-un imobil construit in 1960, are un pret mai mare, de 84.000 de euro.

Cele mai scumpe astfel de garsoniere se gasesc in zonele centrale. Un astfel de exemplu poate fi gasit in districtul cinci, intr-o zona din imprejurimile parcului Greenbeld. Ea are o suprafata de 45 mp si costa in jur de 118.318 euro, destul de mult pentru o garsoniera.

Preturi mari

Alte locuinte, cum ar fi de exemplu cele de doua camere, au preturi destul de mari, care pot fi considerate prohibitive, mai ales daca acestea sint situate in zone centrale sau semicentrale. Diferenta de pret dintre un apartament de doua camere situat la periferie si unul similar aflat intr-o zona semicentrala poate fi destul de mare si este de obicei de 100.000 de euro. In ceea ce priveste apartamentele de doua camere situate in zone centrale, acestea sint de obicei cu minimum 50.000 de euro mai mult decit cele situate in districte considerate semicentrale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.