Pretul este principalul criteriu luat in calcul in momentul in care se achizitioneaza o locuinta. Confortul trece pe planul al doilea.

Apartamentul spatios si casa cu o curte mare nu sint cautate de romanii cu venituri medii, care reprezinta grosul cererii de pe piata imobiliara. Daca in urma cu zece ani apartamentele la bloc, celebrele "cutii de chibrituri", erau un motiv de ironie si reprezentau cea mai proasta varianta de locuit, acum sint la mare pret. Romanii prefera locuintele mai mici, care sint mai ieftine si a caror intretinere presupune costuri mai mici. Si preocuparile investitorilor s-au schimbat. Au aparut vile noi cu suprafete mai mici si curti in care sa incapa doar masina si gratarul, iar pe piata apartamentelor se asteapta sa apara oferte de locuinte cu suprafete mai mici si finisaje de o mai slaba calitate. In ceea ce priveste apartamentele vechi, se constata o crestere a cererii pentru locuintele confort II.

Nici calitatea finisajelor nu mai reprezinta un motiv de entuziasm pentru cumparatori. Toate acestea sint o consecinta a cresterii preturilor.

Vechi si mici

Scumpirea apartamentelor din blocurile vechi a facut ca principalul criteriu al celor care cumpara astfel de locuinte sa fie pretul, nu calitatea finisajelor sau imbunatatirile aduse de proprietari. Se cauta apartamente mici. "Cel mai mult se cauta apartamentele cu doua camere si garsonierele", spune Dan Titel, managerul agentiei Domus Imobiliare. Chiar daca bancile acorda credite mai usor, se cauta apartamente ieftine, deoarece veniturile celor care vor locuinte in blocuri vechi sint destul de mici. "Banii nu sint multi, iar pentru a obtine creditul trebuie sa se incadreze intr-un anume procent din salariu pentru care se poate indatora. Cauta o locuinta pe care sa si-o permita, chiar daca este mai mica", spune Nicu Blaj, directorul agentiei imobiliare Casa secolului XX. Cel mai putin cautate sint apartamentele cu patru camere, din cauza preturilor foarte mari, comparabile cu cele ale apartamentelor noi. Nici categoria apartamentului nu mai este o problema pentru cei care vor o locuinta.

Confort mic

Locuintele confort II si chiar III se vind foarte bine. "Cererea este mare pentru locuintele confort II. Daca apare o garsoniera care costa in zona Berceni 35.000-40.000 de euro, o vind intr-o zi. Sint cerute de cei care au bani putini si nu mai vor sa stea cu chirie", afirma Nicu Blaj. Si familiile cu copii care stau intr-o garsoniera sau intr-un apartament cu doua camere opteaza, in multe cazuri, tot pentru un apartament confort II cu mai multe camere. Nicu Blaj spune ca un apartament cu doua camere confort II se vinde cu 50.000-52.000 de euro, unul cu trei camere, din aceeasi categorie, ajunge la 65.000 de euro, in vreme ce in cazul unuia cu patru camere se obtin 70.000 de euro. "Sint si garsoniere confort III, care se dau imediat. O astfel de garsoniera cu o suprafata de 14 metri patrati ajunge si la 25.000 de euro", mai spune acesta. Pentru cei care opteaza pentru aceste variante nu mai conteaza nici zona in care se afla imobilele, nici faptul ca au suprafete mult mai mici, nici vecinii, nici datoriile la intretinere ale vecinilor.

Apartamente noi

Vinzarile de apartamente noi din ansamblurile rezidentiale incep cu locuintele cele mai mici ca suprafata, respectiv cele mai ieftine, apartamentele mari fiind printre ultimele vindute. "Suprafetele apartamentelor ansamblului rezidential Rubin Rezidential sint cuprinse intre 79 si 120 de metri patrati construiti. Cele mai cautate sint apartamentele de doua camere, fiind mai ieftine", ne-a spus purtatorul de cuvint al agentiei Impact, Iulia Pirvu. Un alt exemplu ca apartamentele mai mici sint mai cautate ne-a dat si Iuliana Ionescu, Senior Account Manager la Domus Stil, care ne-a spus ca din ansamblul rezidential Confort Park s-au vindut aproape 50% din apartamente, cel mai bine vindute fiind garsonierele si apartamentele de doua camere.

"Motivul, locuintele au suprafete mai mici si sint mai ieftine", a precizat Iuliana Ionescu. Potrivit celor implicati in piata imobiliara, fie promovatori, fie dezvoltatori de ansambluri rezidentiale, cel mai greu se vind apartamentele penthouse. Acestea avind suprafete mari ajung la citeva sute de mii de euro. "Apartamentele mai mici sint preferate, pentru ca au costuri de intretinere mai mici si, totodata, facturile de intretinere sint mai mici", ne-a spus Adrian Simionescu, consilier vinzari in cadrul firmei Triumf Construct Imobiliare, adaugind ca din ansamblul rezidential New Heaven situat in centrul Bucurestiului s-au vindut 30% din totalul celor 88 de apartamente, majoritatea clientilor optind pentru locuinte cu suprafete mici si medii.

Trenduri noi

Se asteapta ca in urmatorii ani investitorii sa se orienteze catre investitii in apartamente cu suprafete mai mici. Ruxandra Cleciu, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, spunea, in urma cu ceva timp, ca vor aparea pe piata apartamentele economice. Pretul mai mic este dat de costurile reduse pentru achizitionarea terenurilor, dar si de economii la capitolul finisaje. Pentru astfel de proiecte se merge pe zone cu terenuri foarte ieftine. Specialistii spun ca in zona de sud a Capitalei vor aparea cartiere cu astfel de locuinte noi, deoarece terenurile sint mai ieftine.

Finisajele interioare vor fi noi, dar ieftine. Acest lucru este important, in conditiile in care finisajele reprezinta mai mult de o treime din valoarea unui apartament. Acestea vor concura la pret cu apartamentele vechi si pentru ca suprafetele sint ceva mai mici decit ale celor din proiectele nou lansate. Suprafetele acestora vor fi asemanatoare cu cele ale apartamentelor construite in anii ’60-’70: sufragerie de 17-18 metri patrati utili, dormitor de 9-10 mp utili. "Aceasta este urmatoarea piata care se va deschide", spunea Ruxandra Cleciu.

Parcele mici

Si in cazul terenurilor se fac simtite efectele cresterii preturilor. Pe piata de profil, cererea pentru loturi mari vine doar din partea investitorilor care vor sa ridice ansambluri rezidentiale, de birouri sau spatii logistice. Majoritatea cumparatorilor persoane fizice par sa-si fi luat gindul de la mult visata curte mare, cu umbrar, loc de joaca pentru copii si garaj. Suprafetele solicitate sint, in multe cazuri, la limita obtinerii autorizatiei de construire. "De la inceputul anului s-au realizat mai mult tranzactii cu terenuri. Deoarece au crescut preturile, oamenii se orienteaza spre suprafete de 200-300 de metri patrati, atit cit au nevoie sa-si ridice o casa", spune Nicu Blaj, directorul agentiei imobiliare Casa secolului 20.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.