Aproape 400.000 de romani ar putea avea diabet, dar nu stiu acest lucru, potrivit specialistilor in domeniu.

Numarul diabeticilor romani care fac tratament, potrivit datelor centralizate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), a ajuns, in anul 2006, la peste 350.000. Dintre acestia, aproximativ 75.000 folosesc insulina. Potrivit specialistilor, in majoritatea cazurilor, diabetul este diagnosticat abia in momentul in care apar complicatii provocate de afectiuni asociate bolii. "Se estimeaza ca, in afara celor 350.000 de bolnavi inregistrati oficial, alte 400.000 de persoane ar putea avea diabet, dar nu stiu acest lucru. In plus, alte 40.000 de persoane care sufera de aceasta boala se trateaza doar cu dieta", a declarat profesorul Nicolae Hancu, de la Universitatea "Iuliu Hateganu" din Cluj-Napoca.

Persoanele cu risc trebuie sa urmeze dieta

Obezitatea, factorii genetici, stilul de viata dezordonat si stresul sint citiva dintre factorii de risc in aparitia diabetului zaharat, potrivit medicului Dan Cheta, de la Institutul "Nicolae Paulescu" din Bucuresti. Profesorul Nicolae Hancu a precizat ca in cazul persoanelor cu risc este indicata preventia, care, la fel ca si in cazul tratamentului efectiv, trebuie sa dureze toata viata.

In opinia profesorului Hancu, preventia inseamna stil de viata echilibrat, dieta, dar si tratament medicamentos, in doze stabilite de specialisti.

Simptome inselatoare

Principalele simptome in cazul acestei boli sint senzatia repetata de sete asociata cu obezitatea, scaderea brusca in greutate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.