Copiii dintr-un spital din Braila sint traumatizati, iar bolnavii internati la psihiatrie duc o viata de cosmar, releva un raport al organizatiei Amnesty.

Un raport al "Amnesty International" (AI) facut public ieri releva ca in ciuda promisiunilor fostului guvern, nu s-a schimbat mai nimic in viata internatilor din spitalele de psihiatrie. Dimpotriva, bolnavii continua sa sufere de foame, n-au imbracaminte, iar in unele spitale, in lipsa de sedative, ei sint legati de paturi. Potrivit ultimei monitorizari, prezentata ieri de AI, copiii internati in Spitalul "Sf. Pantelimon" din Braila sint supusi unor tratamente de neimaginat. "Multi copii aveau miinile si picioarele legate cu chingi sau sfoara de barele patului. Citiva dintre ei aveau rani care pareau sa fi fost auto-provocate, dar pentru cauza altor rani nu s-a oferit nici o explicatie plauzibila", se spune in raportul AI.

In urma cu un an, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), un ONG care evalua conditiile din aceste spitale, a dezvaluit ca la Poiana Mare, Dolj, 18 pacienti au decedat din cauza foamei si a frigului. Cazul a avut efecte abia dupa ce a ajuns in presa romana si cea internationala. Presate de societatea civila, autoritatile romane au semnat atunci un memorandum prin care se angajau sa ancheteze moartea bolnavilor, sa creasca alocatia de hrana a pacientilor, sa-i imbrace, sa le dea medicamente si sa scoleasca personalul medical.

Amnesty a afirmat ieri ca, desi termenul memorandumului a fost depasit, Parchetul nu a stabilit inca cine sint vinovatii mortilor de la Poiana Mare, iar singura bifare din angajament este cea referitoare la aprovizionarea cu medicamente. Raportul a fost trimis Ministerului Sanatatii si Parlamentului Europei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.