"Ultimul rege al Scotiei" o incurca in privinta construirii personajului principal, dar se scoate prin rolul fulminant al nominalizatului la Oscar, Forest Whitaker.
Nu mai e premiera in aceasta saptamina, dar debutul in lungmetraj al regizorului scotian premiat cu un Oscar pentru documentar merita o vizionare. Principalul sau atu este interpretarea lui Forest Whitaker, nominalizat la Oscar. Pentru regizor, Uganda a fost insa cel putin la fel de importanta, Kampala nemaifiind prezenta pe marile ecrane intr-un lungmetraj de citeva decenii.

Puterea corupe, dar nu prea tare

Proaspatul absolvent de medicina Nicholas Garrigan (James McAvoy) se hotaraste sa practice in Uganda, din ratiuni umanitare. Ii trece insa repede si devine medicul personal si favoritul dictatorului Idi Amin (Forest Whitaker). Dar, unde e marire, trebuie sa fie si cadere in dizgratie, iar a lui Nicholas trece succint prin toate treptele, de la umilire verbala pina la tortura prin aplicarea unei pedepse tribale.

Necazul scenariului, care ar putea fi insa cu doua taisuri, rezida tocmai in constructia personajului, care isi imprumuta perspectiva spectatorului, anume medicul scotian. Intentiile regizorului sint clare in privinta lui Garrigan, pozitionindu-l ca pe un soi de Candide. Doar ca, pe masura ce drama avanseaza, ajungi sa crezi ca e vorba de un Candide surd, orb si, nu in ultimul rind, batut in cap. Sau, daca ii da inainte, impunindu-si aceasta ignoranta, lipseste vreo explicatie psihologica a motivelor pentru care o face.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.