In pragul demararii unor noi proiecte, ICR cere modificarea legislatiei si face un apel

Dupa ce, in urma cu o luna, o organizatie non-guvernamentala (Fundatia "Proiect DCM") cerea coalizarea sectorului cultural independent pentru modificarea cadrului legislativ de desfasurare a proiectelor culturale, Institutul Cultural Roman (ICR) a facut, la randu-i, public un apel cu aceeasi miza: "Institutul Cultural Roman doreste o reconstruire a legislatiei privind finantarea proiectelor culturale romanesti in strainatate, in acord cu statutul Romaniei de membru al Uniunii Europene, si face un apel catre toate institutiile statului pentru crearea unui grup de lucru in acest sens."

Problemele semnalate de ICR sunt, in mare, imposibilitatea de a face plati in avans, restrictionarea colaborarilor si reglementarile privind achizitiile publice in strainatate.

"Partenerii straini nu inteleg sa se acomodeze legislatiei romanesti, argumentand ca pretentiile noastre sunt, in tara lor, prerogative ale fiscului. Adeseori, ei refuza colaborarea cu ICR in aceste conditii. Reglementarile privind cheltuielile de publicitate si promovare au diminuat, si ele, sansele de sporire a vizibilitatii in strainatate", spun reprezentantii ICR, care se plang, de asemenea, ca, "in momentul de fata, ICR nu poate plati transportul international al participantilor din strainatate la actiunile cultural-stiintifice organizate in Romania", nu poate "stabili onorariile colaboratorilor sai prin negociere, cu incadrarea in limitele bugetului alocat", iar "operatiunile de promovare si publicitate (a evenimentelor ICR din strainatate, n. red.) (...) sunt, de facto, blocate pana la finalizarea cu succes a licitatiilor, care trebuie lansate din Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.