Judecatorii Tribunalului Bucuresti au admis, marti, cererea de chemare in garantie a Ministerului Curturii si Cultelor (MCC) formulata de avocatul Muzeului National de Arta al Romaniei(MNAR), in procesul in care Valentin Ceausescu revendica 47 de tablouri Muzeului

Avocatul lui Valentin Ceausescu, Radu Antal, considera ca aceasta cerere are menirea de a tergiversa procesul. El a declarat in fata instantei de judecata ca exista doua motive pentru care introducerea in cauza a MCC nu este necesara: o ordonanta emisa de Parchet in 1997 prin care i se cere MNAR sa restituie tablourile si ultima sentinta a Curtii de Apel Bucuresti care a dispus restituirea tuturor bunurilor lui Valentin Ceausescu.

El a mai spus ca MNAR este un custode, "un depozitar" al tablourilor confiscate in 1990 si care au fost supuse unor cerecetari. "Bunurile nu au fost ridicate ilegal, ele au facut obiectul unor cercetari legale, iar Muzeul National a fost custodele acestora. Chemarea in garantie se face atunci cand ar fi vorba de o decadere din anumite drepturi, ori aici nu este vorba de asa ceva. Cei de la Muzeu se prefac ca nu inteleg", a declarat Radu Antal.

Instanta de judecata a Sectiei a III-a Civila, pe rolul careia se judeca acest dosar, a stabilit urmatorul termen in data de 13 martie, cand va fi citat Ministerul Culturii si Cultelor.

Reamintim ca pe 26 ianuarie 2007, la 89 de ani de la nasterea ultimului presedinte al Republicii Socialiste Romania, Nicolae Ceausescu, singurul sau copil ramas in viata invinge statul, obtinand in instanta retrocedarea tuturor bunurilor care i-au fost confiscate dupa Revolutia in care au fost ucisi parintii sai. Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat vineri sentinta definitiva prin care obliga statul roman sa-i restituie lui Valentin Ceausescu bunurile confiscate dupa decembrie 1989.

Mai mult, decizia impune si clarificarea situatiei juridice a acestuia, in sensul ca fiul cel mare al sotilor Ceausescu a fost arestat fara sa fi fost emis un mandat de arestare pe numele sau. Decizia este definitva, intrucat procurorii au ales sa faca direct recurs, nu si apel, asa cum se procedeaza in mod obisnuit, astfel incat, prin respingerea recursului, sentinta este definitiva.

O instanta din Romania a sanctionat astfel un abuz savarsit de autoritati in urma cu 17 ani, considerand ca nu exista justificari pentru faptul ca Valentin Ceausescu a fost arestat noua luni, sub acuzatia de genocid si subminare a economiei nationale, fara ca procurorii sa probeze aceste infractiuni. Verdictul vine in 26 ianuarie, cand nostalgicii comunistii s-au adunat la crucea unde se presupune ca ar fi inhumati sotii Elena si Nicolae Ceausescu, pentru a-si reaminti impreuna Epoca de Aur.

Avocatul apararii despre sentinta: "O revenire la normal a societatii romanesti!"
Avocatul Radu Antal, cel care a reprezentat interesele lui Valentin Ceausescu in acest proces, a declarat vineri, pentru agentia NewsIn, ca, in opinia sa, decizia de CAB este cea mai importanta hotarare a justitiei romane din 1989 si pana acum, "o revenire la normal a societatii romanesti". "Am primit cu bucurie decizia. Este rezultatul meritat dupa un proces care a durat 10 ani", a adaugat Radu Antal.

Potrivit aparatorului, Valentin Ceausescu nu se va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului, pentru ca decizia de vineri a CAB ofera si despagubirile solicitate. Dupa ce hotararea va fi investita cu putere executorie va incepe procedura de recuperare a bunurilor, pe baza proceselor-verbale de confiscare a acestora. Avocatii se vor adresa, apoi, persoanelor juridice si celor fizice care detin aceste bunuri. Daca obiectele revendicate nu vor fi cedate de bunavoie, vor fi declansate actiuni civile sau penale, dupa caz.
Urmeaza sa fie restituite sute de obiecte, unele aflate in muzee

Reamintim ca Tribunalul Bucuresti a decis, in 4 octombrie 2006, restituirea tuturor bunurilor confiscate lui Valentin Ceausescu in timpul Revolutiei din ‘89, magistratii ajungand la concluzia ca nu exista niciuna dintre faptele pentru care acesta a fost cercetat si arestat alaturi de fratii sai. Valentin Ceausescu a contestat in ultimii zece ani acuzatiile de subminare a economiei de piata si genocid care i s-au adus imediat dupa indepartarea de la putere a parintilor sai, acuzatii pentru care a si fost arestat ilegal, spune el, timp de noua luni.

A trimis zeci de memorii si plangeri presedintiei, procurorului general al Romaniei, Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, dosarul sau ajungand, anul trecut, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care si-a declinat competenta in doua randuri. Cercetat pentru savarsirea infractiunii de subminare a economiei nationale, fiul cel mare al dictatorilor a fost scos de sub urmarirea penala pentru ca probele de la dosar nu puteau demonstra, in viziunea acelorasi anchetatori, mai mult decat complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

La scurt timp insa, parchetul a constatat ca nici aceasta ultima incadrare nu subzista, fiind data o noua solutie de scoatere de sub urmarirea penala. Un an a durat pentru ca anchetatorii sa revina din nou asupra ordonantei, cosiderandu-se ca a intervenit amnistia.

Valentin Ceausescu a contestat masurile dispuse de organele care au instrumentat dosarele in care el si familia sa au fost cercetati penal. El a aratat gravele contradictii din dosar, faptul ca i-a fost amnistiata o infractiune pentru care a fost arestat preventiv timp de noua luni, chiar inainte de emiterea unui mandat de arestare, dar si ordonantele care dispun succesiv schimbarea incadrarii penale, scoaterea de sub urmarire penala si din redeschiderea urmaririi penale.

Valentin Ceausescu a revendicat bunurile confiscate in decembrie 1989 inca de acum 10 ani, mai intai prin plangeri depuse la Parchetul General, CSM sau Ministerul Justitiei apoi printr-o sesizare a instantei supreme care si-a declinat de doua ori competenta.

Ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Tribunalul Bucuresti a fost obligat sa solutioneze cererile lui Valentin Ceausescu, desi conform Codului de procedura penala cauza era fie de competenta instantei supreme (prin calitatea petentului), fie a unei judecatorii - dupa natura plangerii. In decembrie 1989, cand l-au acuzat de subminarea economiei nationale, procurorii au dispus confiscarea tuturor bunurilor ce apartineau familiei lui Valentin Ceausescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.