In perioada 14 -18 februarie, Complexul Expozitional ROMEXPO (Pavilionul 2) va gazdui singura manifestare de acest gen organizata in Romania, inca din 1998, de catre Fundatia Societa Club UNESCO, a carei presedinte este Magdalena Stefanescu Darvari. Cu toate ca prima editie a avut loc in 1998, anul acesta Targul International de Arte Vizuale - TIAV 2007 se afla la cea de-a VI-a editie.

Muzeul National de Arta al Romaniei, Palatul Cotroceni (aici au fost organizate doua editii), Circul Globus, Teatrul National Bucuresti au fost locatiile care au gazduit pana in prezent cele cinci editii ale acestui eveniment a carui absenta a fost explicata chiar de doamna Magdalena Stefanescu Darvari: "Ar fi trebui sa fie editia a VIII-a" - ne-a spus, "si culmea, editia a V-a din 2002 care a avut loc la Teatrul National a fost cea ma reusita.Nici prin gand nu mi-a trecut ca nu il voi putea duce in continuare.

Desi nu era o perioada tocmai buna pentru a organiza o asemenea manifestare, TIAV 2002 a avut loc in septembrie, data impusa de Presedentia si Guvernul de la acea data. Editia din 2001 fusese nominalizata pentru MARELE PREMIU UNESCO pentru Cultura si Arta de la Paris, iar evenimentul urma sa fie onorat de catre Koichiro Matsuura, Director General al UNESCO Paris care a conditionat cu prezenta in Romania. Inca din luna martie oficialitatile au inceput sa faca o curte asiduua Fundatiei Societa Club UNESCO.

Pana atunci nici macar nu fusesem bagati in seama, desi TIAV se bucurase de un succes de public extraordinar. In fine, a avut loc editia a V-a in septembrie 2002 si am primit doar jumatate din banii promisi dupa mai bine de un an si numai dupa ce a trebuit sa organizez doua expozitii cu ocazia Festivalului George Enescu. Au urmat o serie de scandaluri, actiuni in judecata si era cat pe-aci sa declar falimentul.

Am reusit pana la urma sa relansez Fundatia, sa-i gasesc un sediu si iata ca astazi pot anunta ca pe 22 mai vom sarbatori zece ani de la infiintare, dar mai ales ca cea de-a VI-a editie a TIAV care debuteaza maine este o certitudine! De data aceasta TIAV nu mai este un salon, ci chiar un targ gazduit de cel mai mare complex expozitional. Noi vom dovedi inca odata ca dorim promovarea si artei si traditiilor romanesti, mai ales ca datorita integrarii in UE, Ministerul Culturii si Cultelor dispune de un fond de 5 milioane de euro pentru promovarea artei romanesti respectand doua teme: ingeniozitate si intelepciune. In acest scop vor fi prezenti si doi observatori din partea Comisiei de Cultura a Consiliului Europei".

TIAV 2006 cuprinde mai multe sectiuni: arta plastica, arta decorativa, design, arta spectacolului (dans contemporan, spectacole multimedia, teatru experimental, muzica live), productie de televiziune si productie de film, fotografie, caricatura si multimedia. Vor fi prezente cu standuri proprii 12 galerii de arta si vor expune 61 de artisti plastici invitati din tara si strainatate. La TIAV 2007, fotografia va fi prezenta prin doua evenimente importante: o expozitie a Agentiei de Presa ROMPRES si o alta (o serie unitara de peisaje clasice, care se inscriu in curentul pictorialist contemporan) a artistului fotograf Dinu Lazar, care este si membru al Federatiei Internationale de Arta Fotografica.

Asadar, dupa o pauza de cinci ani, organizatorii TIAV 2007 revin in forta, motivati si de calitatea si de numarul de expozanti, sectiuni (de exemplu "Maestri si discipoli", "Dans", "Muzeul Taranului Roman", "Teatru", "Muzica", "Galerii particulare") si de activitati ce vor avea loc in aceasta perioada.

Cele artistice vor fi gazduite in aceeasi perioada (14 - 18 februarie) de Palatul National a Copiilor, din program facand parte spectacole de teatru - Compania de Teatru Gesual Art), concerte de jazz ("Dixieland" - Alin Constantiu Band, Blues - George Baicea Band, Teamsters Blues Band, Puiu Pascu Band, concert de rock simfonic cu "Basillica" (quartet de coarde) si muzica traditionala europeana cu "Pontice", concert folcloric cu "Romanian Folck Dance Group Pescarus" (dirijor Petrica Pana) si spectacolul de dans "Bloody Body" al lui Sergiu Anghel.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.