Originea viorii este la fel de neclara ca si definitia exacta a acestui instrument muzical. Are patru corzi? Are trei? Sau poate doua? In general, istoricii au cazut de acord ca vioara a evoluat din mai multe instrumente, printre care si rabobul indian, rebecul arab (un vechi instrument muzical in forma de lauta cu trei coarde, folosit de menestrelii medievali si introdus in Europa de arabi) si instrumentul italian numit "Lira di Braccio".

Se considera ca Italia este tara de origine a viorii "moderne", caci aici a aparut prima vioara, in jurul anului 1630. Instrumentul, asa cum il cunoastem azi, a aparut pentru prima data intr-un tablou realizat de Gaudenzio Ferrari in anul 1520.
Viorile inca sunt fabricate dupa metodele traditionale si din aceleasi materiale din care au fost confectionate de secole.

Cele 70 elemente componente ale faimosului instrument sunt o combinatie de lemn de artar si de molid. Partile de pe fata viorii si de pe spatele acesteia pot fi decupate dupa sabloane. O vioara fabricata manual poate costa pana la 10.000 dolari, instrumentele vechi si originale pot valora cu mult mai mult. Cele mai scumpe sunt viorile Stradivarius. Chiar si in secolul XVII, cand au fost confectionate prima data pentru regi si erau noi, pretul lor era extraordinar de mare.

Astazi, viorile Stradivarius sunt nepretuite: in 1998 o vioara Hellier Stradivarius a fost oferita spre vanzare pentru pretul de 1 milion de dolari, dar nu a fost cumparata, pretul fiind considerat mult prea mare. Totusi, casa de licitatie Christie's a vandut o vioara Kreutzer Stradivarius pentru impresionanta suma de 1.786.369,49 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.