De un an si ceva, armele de autoaparare se pot cumpara ca frigiderele pe credit: doar cu buletinul. Un magazin de arme poate vinde doua-trei pistoale pe zi. Iar focurile de arma se aud tot mai des pe strazi.

7 ianuarie 2007, ora 22.30, zona Garii de Nord, dupa un buletin al Politiei Capitalei. C. Catalin, de 31 de ani, din Bucuresti, traverseaza, cu masina Dacia, Piata Garii de Nord. Regulamentar. I. Ionel, de 21 de ani, conduce un BMW si i se pare ca asta ii da prioritate fata de orice masina mai ieftina. BMW-ul blocheaza, cu tupeu, Dacia veche si cuminte. Soferii se sfichiuiesc din vorbe prin geamurile masinilor. Apoi coboara amindoi si trec la nivelul urmator al civilizatiei traficului pe soselele bucurestene - la injuraturile de aproape. I. Ionel scoate un pistol, tinteste spre C. Catalin si trage. In picior. Si fuge, fiind prins putin dupa aceea de jandarmi. Ranitul este dus la spital. N-a fost decit un pistol de autoaparare, neletal, cu bile de cauciuc, unul dintre cele aproape 35.000 de pistoale asemanatoare atirnate la sold de unii si de altii.

Si doar unul dintre cele 60 de cazuri de uz ilegal de arma inregistrate anul trecut in tara. Un magazin de arme vinde doua-trei asemenea pistoale pe zi. Iar in tara sint 70 de magazine de arme. Politistii preconizeaza ca pistolul va aparea tot mai des in infractiuni comise in traficul rutier, in discoteci, in baruri, in magazine etc. - de la uzul ilegal de arma pina la vatamari grave si jafuri armate.

Pocnet de arma adevarata

Prea putini sint cei care spun ca si aceste pistoale ar trebui interzise. Legea nr. 295/2004 le asaza in rastelul armelor neletale. Ar fi, deci, niste arme inofensive, bune doar de speriat pe cei mai slabi de inger, pentru ca seamana perfect cu pistoalele adevarate, barbatesti, vazute la politisti si la militari.

Nu-i sperie insa tocmai pe infractorii agresivi, care pot sa-si dea seama dintr-o privire ce parodie de arma li se baga sub nas.

Neletale, zice legea, dar proiectilul de cauciuc poate sa scoata un ochi. Sa sluteasca. Rupe pielea, intra in carne. Si nici cu durerea, cind nici macar nu raneste, nu e de glumit.

"Un pistol cu gaze iritant-lacrimogene nu impresioneaza pe nimeni, fiindca se vede ca are teava infundata", zice Florin Popescu, director executiv la Alca-Hunter, una dintre cele 5 firme din Bucuresti care se ocupa cu comertul de arme. "Are acelasi efect ca si banalul spray paralizant, mult mai ieftin si mai lesne de procurat. Unde mai pui ca, folosit intr-un spatiu inchis - in lift, de exemplu - un pistol cu gaze poate avea efect si impotriva celui care il foloseste. De aceea nici nu se mai vind. Acum pistoalele cu bila de cauciuc sint cele mai cautate. Arata ca pistoalele adevarate si produc acelasi pocnet, produc un efect psihologic important in situatii de autoaparare. Au efect la 10 metri si sint foarte periculoase la un metru. Vindem cam doua pe zi. Fiindca nici nu-s asa de scumpe - 1.200-1.500 de lei noi - iar formalitatile sint simple si rapide", adauga Popescu.

Doina Palade, de la SC Millenium Plus SRL Bucuresti, una dintre cele 62 de firme din tara autorizate sa organizeze cursuri de "pregatire teoretica si practica pe linie de arme si munitii", spune ca "negustorii de arme au tot interesul sa sustina ca pistoalele cu bila de cauciuc sint inofensive. De fapt, ele sint deosebit de periculoase, mai ales minuite defectuos sau lasate la indemina copiilor. Noi am facut un test si proiectilul de cauciuc a perforat un placaj gros de un deget".

La arme, romani!

In Romania se gasesc numai trei tipuri de pistol cu bile de cauciuc, nu prea ai de unde alege: Walter, Rohm si Mauser. Toate sint produse in Germania. In tara de origine aceste pistoale sint interzise, dar la noi se pot cumpara cu mai putin efort - si financiar, si birocratic - decit o masina de spalat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.