Mihaela Radulescu a declarat pentru NewsIn ca primul sau scenariu de film, ce spune povestea Zarazei, nu a trecut de comisia concursului Centrului National al Cinematografiei (CNC) din 2006, la fel ca si proiectele propuse de regizori ca Radu Jude, Cristi Puiu sau Thomas Ciulei.

‘’N-ar trebui sa sufar, ci poate sa fiu mandra ca, in conditiile recentului scandal din jurul concursului de scenarii, e mai meritoriu sa fii respins’’, a declarat, joi, pentru NewsIn, Mihaela Radulescu.

Vedeta de televiziune a concurat la sectiunea debut - lungmetraj de fictiune cu productia ‘’Zaraza 2006’’, o comedie romantica, alaturi de alti 32 de candidati, insa doar opt proiecte au trecut de comisia CNC si vor primi credit de la stat.

Proiectul Mihaelei Radulescu, ce ar fi trebuit sa fie produs de Cine TV Film Production, casa de productie a lui Sergiu Nicolaescu, a primit nota 6.33, lucru care nu a descurajat-o insa pe scenarista. ‘’Scriu deja al doilea scenariu de lungmetraj si imi voi prezenta ambele proiecte la viitorul concurs de scenarii al CNC. Nu cred in teoria conspiratiei, nu vreau sa ma inscriu in corul nemultumitilor care sunt respinsi si nu vreau sa caut nod in papura comisiei. Vreau doar sa-mi corectez scenariul pana va fi castigator’’, a spus Radulescu.

‘’Mi-am dorit sa spun o poveste de dragoste, pe un ton relaxat, de comedie, protagonistii provenind din lumi foarte diferite si din societati care nu agreaza amestecul", a spus Mihaela Radulescu despre proiectul pe care vrea sa il si regizeze. Zaraza este o tiganca moderna, spune Radulescu, dar are parinti traditionalisti, "care vor neaparat s-o marite dupa legile tiganesti, cu un tanar harazit inca din copilaria ei, dar pe care ea nu-l va cunoaste decat la nunta". Eroina vedetei "a fost tinuta mai mult in casa" si a invatat despre dragoste "din filmele pe care le-a vazut".

Asa ca se indragosteste la prima vedere, "numai ca, alesul ei e un roman celebru, bogat, dintr-o familie foarte buna si care face cu greu fata asaltului de prejudecati asupra acestei aliante". Mesajul peliculei, pe care Radulescu vrea sa-l trasmita "atat romanilor, cat si rromilor", este ca "prejudecatile ne omoara luciditatea, ba chiar sentimentele, iar ura de rasa, de multe ori nejustificata, poate naste situatii bizare, conflicte anapoda si judecati strambe".

"Si mai vreau sa demonstrez ceva cu filmul meu: ca un film romanesc poate surprinde si alte aspecte decat mizeria, aurolacii, revolutia, securistii, politicienii, boala si suferinta", a explicat scenarista. "Intr-un film de acest gen se poate vorbi despre Romania si cu alte mijloace, dar si cu alt tip de oameni, mult mai reprezentativi’’, a povestit Radulescu despre proiectul pe care l-a prezentat comisiei CNC.

Vedeta a marturisit ca unul dintre primii cititori ai scenariului a fost compozitorul Marius Moga, pe care l-a rugat sa-i compuna muzica filmului.
‘’Mi-a trimis o piesa pentru o scena anume si m-a emotionat teribil nu numai sensibilitatea lui, dar si faptul ca a rezonat la starea personajelor din acea secventa’’, a adaugat Radulescu. Doar 49 de pelicule, din cele peste 170 de proiecte cinematografice inscrise, au castigat concursul organizat de CNC in 2006. Marele castigator a fost un film in regia lui Sergiu Nicolaescu, care va primi un credit de 1, 8 milioane de lei si va fi produs de Media Pro Pictures.

Rezultatele concursului Centrului National al Cinematografiei (CNC), anuntate in decembrie 2006, au dat nastere unei serii de proteste din partea asociatiilor de cineasti sau critici de film care au cerut schimbarea regulamentului, anchetarea modului in care au fost acordate finantarile pentru filme de-a lungul anilor, modificarea juriului concursului dar si demiterea lui Eugen Serbanescu, directorul general al CNC.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.